Sosyal medyada uluslararası yarışma

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Yeni internet yasasının yoğun bir şekilde tartışıldığı bugünlerde dünyanın en büyük uluslararası sosyal medya yarışmasından söz etmek istiyorum. Deutsche Welle tarafından 2004 yılında başlatılan “Bobs - En İyi Online Aktivizm Projesi,” internette düşünce özgürlüğünü geliştirmek ve sansürsüz ortamda açık ve serbest düşünce alışverişini teşvik amacını taşıyor. 

Dünyanın dört bir yanından yapılan başvurular arasında Türkiye’den adayların olmasının, içeriklerini tüm dünya ile paylaşmalarının önemli olduğunu düşünüyorum.

Bu yıl onuncu yılını kutlayan yarışmaya 5 Mart’a kadar http://thebobs.com/turkish adresine girerek aday göstermek, yine buradan katılım koşullarını öğrenmek mümkün. Mümkün diyorum, çünkü dil endişesi yaşanmıyor bu yarışmada. Bobs’ta aralarında Türkçe’nin de bulunduğu 14 dildeki içerikler aday gösterilebiliyor.

Peki bu diller hangileri: Türkçe, Almanca, Arapça, Bengalce, Çince, Endonezce, Farsça, Fransızca, Hintçe, İngilizce, İspanyolca, Portekizce, Rusça ve Ukraynaca...

Yarışmanın güzel yönlerinden birisi, internetteki hemen tüm kategorilerde ve formatlarda aday olunabilmesi. Yani Facebook veya Twitter sayfaları, internet siteleri, bloglar, youtube kanalları, podcast’ler, internette olan her şey, ödüle aday gösterilebiliyor. Tek koşul bu sitelere serbestçe ulaşılabilmesi, örneğin şifreli olmamaları.

Tabii çalışmaların düşünce özgürlüğü, insan hakları, sivil toplum gibi alanlarda yapılması bu kişilerin veya projelerin ödül alma olasılıklarını artıran en önemli unsur. 

Finalistler nasıl belirleniyor, derseniz başvuran adayların çalışmaları kullandıkları dildeki seçici kurul üyesine iletiliyor ve o dilden sorumlu kişi, kendi dilinin finalistlerini belirliyor. Bu seneki Türk jüri üyesi Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Erkan Saka. Seçici Kurul üyeleri, Berlin’de yapılacak olan toplantıda kendi dil bölgesinin finalistlerini tanıtıyorlar. Bir de tüm kategorilerde dağıtılan Kullanıcı Ödülleri var ki onlar, 2 Nisan tarihinden itibaren internet üzerinden yapılacak halk oylaması ile belirlenecek.
Ödül sonuçları 7 Mayıs’ta açıklanacak, tören ise 30 Haziran’da Bonn kentinde Deutsche Welle Global Medya Forumu içerisinde gerçekleştirilecek.

Yarışmada Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ile işbirliği içinde sahibini bulacak “Sınır Tanımayan Gazeteciler Ödülü” de var. Bu ödül, basın özgürlüğü, demokrasi ve insan haklarını kamuoyunun ilgisine özel bir şekilde sunan internet projelerine verilecek.

30 Haziran-2 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek Global Medya Forumu’ndan da söz etmek istiyorum. Etkinliğin bu yılki ağırlıklı konusu, “Enformasyondan Katılıma-Medyanın Önündeki Zorluklar.“ Bobs'un Global Medya Forumu Özel Ödülü’nde de bu konuya odaklanılacak.

Bobs’la ilgili görüşleriniz için bu yılki hashtag ise #thebobs14. Konuyla ilgilenenlerin görüşlerini Facebook veya Twitter üzerinden paylaşmaları da mümkün. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar