Zeytinyağı, yelkenliler, mezeler, elyazmaları ve resimler

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

- Ayvalık’ta erken hasat: Zeytinyağı için bu sene kalite yılı

“Z”, alfabenin son harfi, onunla başlayan zeytinyağı ise hayatımızın önceliklerinden olması gereken bir gıda. Çünkü yağ; enerji veriyor, vücuda ihtiyacı olan kaloriyi sağlıyor. Bunu yaparken de eğer zeytinyağı ise hiçbir işleme gerek duymadan elde ediliyor. Meyve suyu gibi doğal olarak sıkılıyor. Sıkıldığı gibi sofraya geliyor. Bu nedenle de sağlıklı ve değerli. Binlerce yıldır değerli çünkü; bütün dini kitaplarda, efsanelerde, müzelerde, mozaiklerde, tablolarda, edebiyat eserlerinde onun hammaddesi zeytine yer veriliyor.

Zeytinin hasat dönemi her yıl şenliklerle kutlanıyor. Ülkemizde zeytinyağının en önemli merkezlerinden zeytin denizi Ayvalık’ta Komili, 22. kez Geleneksel Hasat Etkinliği gerçekleştirdi. Bu etkinliklerin neredeyse 20’sine katılmış bir zeytinyağı sever olarak bu seneki ürünü tattım ve beğendim. Ayvalık’taki zeytin ağaçlarından asidi dengeli, lezzetli bir zeytinyağı geliyor.

Komili Türkiye Gıda Direktörü Erman Erol bu yılki üretim rakamlarını değerlendirirken şunları söylüyor:

“Son on yılda yapılan çalışmalarla birlikte ülkemiz zeytin ağacı sayısı bakımından dünyada ikinci sıraya gelmiş durumda. Buna paralel bu yıl zeytinyağında geçen yıla kıyasla yüzde 18,7’lik bir artışla 225 bin ton rekolte bekleniyor. Bu hepimiz için sevindirici bir haber ve bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Bir diğer sevindirici haber ise, iklimsel faktörlerde düzensizlikler olsa da bu sene ürünün genelinin kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.”

Ayrıntılar için lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- 180 yelkenli aynı anda Bodrum’dan demir alacak: Rüzgârları bol olsun

American Hospital The Bodrum Cup için geri sayım başladı. Yalıkavak Marina’nın ana sponsorluğunda düzenlenen etkinlik, 21-26 Ekim tarihlerinde deniz meraklılarını yarışlar ve çeşitli etkinlikler nedeniyle Bodrum’da bir araya getirecek. Yarışın bu yılki kazananı, dünyaca ünlü heykeltıraş İlhan Koman’ın Sonsuz Sütun eserinden esinlenerek yapılan ödülün sahibi olacak. Bu yıl 31.’si düzenlenen American Hospital The Bodrum Cup’ta 5 yarış etabı ve etkinlikler, 180’den fazla tekneyi, bin 500’den fazla denizciyi ve 10 binin üzerinde katılımcıyı hedefliyor.

dunya.com/ehlikeyf’te…

- Meze Festivali’nde 16 işletmenin 32 mezesi tadıldı

Akra Otel tarafından düzenlenen 3. Meze Festivali, Antalya’dan Kaş’a, İstanbul, Ankara ve Urla’dan Yunanistan’a kadar uzanan geniş bir yelpazede gastronomi dünyasından 16 işletmeyi bir araya getirdi. Antalya’da, Akra Otel’in bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte dünyadan ve Türkiye’den restoranlar, hazırladıkları iki mezeyi konuklara sundu. Festivalde, Akdeniz Üniversitesi’nin genç öğrencileri de bir stantla yer aldı. Etkinliğin ertesi günü, festival kapsamında Meze Festivali Düzenleme Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın ve Meze Festivali Koordinatörü Tolga Atalay, “Meze Kültürü” konulu bir söyleşi gerçekleştirdiler. Etkinlik, Asmani Restaurant’daki “30 Kilometre Çap” başlıklı kapanış yemeği ile sona erdi.

Detaylar, dunya.com/ehlikeyf’te.

- “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler”

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Osmanlı elyazmaları aracılığıyla ziyaretçileri metinler, objeler ve zamanlar arasında bir yolculuğa davet ediyor. Enstitü’nün koleksiyonundan yapılan bir seçkiyle oluşturulan “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler” sergisi, Latin alfabesine geçişten 90, imparatorluğun çöküşünden 100 ve matbaanın yaygınlaşmasından neredeyse 200 yıl sonra, zaman içinde dönüşen Osmanlı elyazması kültürünü yeniden gündeme taşıyor ve bu çok katmanlı kültürel mirasın dinamiklerini tartışmaya açmayı hedefliyor. Sergi, 25 Temmuz 2020’ye kadar ziyaret edilebiliyor.

dunya.com/ehlikeyf’i tıklar mısınız?

- Selim İleri’nin sözcükleri, Ali Kotan’ın fırçasıyla tablolara dönüştü

Türk edebiyatının usta isimlerinden Selim İleri’nin yapıtlarından esinlenen ressam Ali Kotan, İzmir Folkart Gallery’de Gece Sirenleri isimli bir sergi açtı. Sergide, 85 eser yer alıyor.

Sergi hakkında ayrıntılı bilgi için dunya.com/ehlikeyf’e geçer misiniz?

- Biliyor musunuz?

Albaraka Hat Koleksiyonu’nun bu kez Amsterdam’da sergilendiğini; Lalezar’daki nostalji yolculuğunu; Piyanist Güher ve Süher Pekinel’e verilecek ödülü; Ara Güler’in törenle anıldığını biliyor musunuz?

Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar