“İsviçre Günleri 2019”

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Bomonti, 19. yüzyılın sonları, 20. yüzyılın başlarında İstanbul’un sanayileşen semtlerinden biri… Neler var neler? Bira fabrikası, çikolata fabrikası, ilaç fabrikası buradaki tesislerden bazıları… Semt adını, bira fabrikasını kuran Bomonti Kardeşler’den alıyor…

Bir asırdan fazla bir süredir İstanbul’un önce ekonomi, sonra kültürel adacığı olan semt, bugünden başlayarak Pazar akşamına kadar Swiss Days 2019’a da (İsviçre Günleri 2019) ev sahipliği yapacak… Kültürlerin kaynaştığı, ticaretin yıllarca sürdüğü Bomonti bu festivalle Türkleri ve İsviçrelileri bir araya getirecek.

Swiss Business Hub Turkey (İstanbul’daki İsviçre’nin İhracat ve Yatırım Ofisi) ve Swiss Chamber of Commerce in Turkey (Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği) tarafından, İsviçre Başkonsolosluğu’nun desteği ile İstanbul'da ilk kez düzenlenen Swiss Days 2019 için bu semt, İsviçreli Nestle ve Bomonti kardeşler nedeniyle özellikle seçilmiş… İsviçre ve Türkiye arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilerin artırılmasına yönelik çok kapsamlı ve çok katmanlı bir program oluşturulan etkinlik için lokasyon olarak Yapı Kredi bomontiada belirlenmiş…

Etkinlikte mini festivalin yanı sıra “Yapay Zekânın Toplum Üzerindeki Etkisi: Küresel Trendler ve Türkiye’deki Kullanım Alanları” başlığı altında XV. İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu da gerçekleştirilecek. Forum açılışını, Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Taşkent ile İsviçre Büyükelçisi H. E. Dominique Paravicini yapacaklar. Foruma, Swiss Cognitive Kurucu ve Yönetici Ortakları Dalith Steiger ve Andy Fitze, Eczacıbaşı Holding Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, İstanbul Teknik Üniversitesi Araştırmacısı Doçent Altan Çakır, Futurae Technologies AG, CEO ve Kurucu Ortağı Sandra Tobler ve Dark Matter Laboratories Kurucu Ortak ve Yönetici Müdürü Indy Johar gibi uluslararası ekonomi ve bilim dünyasından isimler konuşmacı olarak katılacak.

Üç günlük mini İsviçre Expo’daki sergilerde satılabilir ürünler de bulunacak.

İsviçre Günleri 2019’da genç ziyaretçilerin İsviçre şirketleri ile buluşabileceği bir kariyer planlama etkinliği de yapılacak. Program kapsamında, İsviçreli ABB’nin 2015 yılında geliştirdiği robot YuMi de boy gösterecek.

Farklı bakış açılarına sahip atölye, seminer ve konferanslar arasında Luzern Business yatırım konferansı, İsviçre Uluslararası Okulu Dubai semineri, İsviçre Tekstil Derneği Başkanı ve Moda tasarımcısı Arzu Kaprol ile “Gelecek için yenilik” konulu tekstil konferansı, “Malva Permakultur Bio Artisan Ekmek atölyesi”, diş dostu semineri gerçekleştirilecek… Çocuk etkinlikleri arasında ise inek boyama ve Theodora Sevgi Doktorları Vakfı ile yüz boyama seansları ve balon oyunları yer alacak. TEVİTÖL öğrencileri de gala akşamı sahne alacaklar.

İsviçre’den gelecek müzisyen ve DJ’ler de üç gün boyunca değişik tarzlarda müzikler çalacaklar. Klasik bir İsviçre enstrümanı olan alphorn ile bunu yorumlayan bazı müzisyenler de festival alanında olacak. İsviçreli radio kanalı Radio Rundfunk.fm, Türkiye radyo istasyonu Radyo 2019 ile işbirliği içinde yayın yapacak.

İsviçre ile Türkiye arasında özellikle ekonomik ve kültürel alanlardaki ilişkiler, son 10 yıldır giderek artıyor. İşte kimi rakamlar:

2018'de İsviçre ile Türkiye arasındaki ikili ticaret hacmi 3.4 milyar İsviçre Frangı’na ulaşmış. İsviçre’den ithalat yüzde 1,7 oranında artarak 1.875 milyon İsviçre Frangı, ihracat ise aynı dönemde binde 3 artış kaydederek 1.448 İsviçre Frangı seviyesinde gerçekleşmiş.
Swiss Days 2019, İsviçre'yi tanımak isteyen, peynir ve çikolatan başka neler varmış diye merak eden tüm ziyaretçilere üç gün boyunca açık olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar