Gastronomi sektöründe profesyoneller fuarı

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Türkiye’de gastronomi sektörünün en önemli buluşma etkinliklerinden birisi olan Sirha İstanbul, 14–16 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi‘nde düzenlenecek. Bünyesindeki farklı etkinlikler ve farklı sunumlar da gerçekleştirilen fuarın bu seneki yeniliklerinden birisi, Artizan Ekmek ve Mayalanmış Ürünler alanı olacak. Etkinlik, The Speciality Coffee Association’ın (SCA) Türkiye şampiyonasına da ev sahipliği yapacak.

Sirha İstanbul gıda ve içecek ürünlerinden mutfak ekipmanlarına, pasta ve fırıncılık ürün ve ekipmanlarından mobilya, sofra üstü takımları, tekstil, hijyen ve teknoloji alanında geniş bir yelpazede gerçekleştiriliyor. Fuarda; otel, restoran sahiplerinden yöneticilerine, pasta şefleri, F&B müdürleri, satın alma müdürleri, barmen ve baristalara kadar 13 binden fazla sektör profesyonelini bir araya getirmek amaçlanıyor.

Sadece profesyonellere özel bir etkinlik olan Sirha’nın 7. organizasyonunda yer alacak yenilikler hakkında geçtiğimiz günlerde bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Yeni nesil kadın fırıncılardan Şef Diler Terzi’nin hazırladığı ekmeklerin eşliğindeki kahvaltılı toplantıya GL Events Exhibitions Genel Müdürü Gülperi Erkanlı, Sirha İstanbul Proje Müdürü Gökhan Köksal, Bocuse d’Or Türkiye Akademi Başkanı Mehmet Gök ve SCA Türkiye Koordinatörü Okan Turfanda katıldı.
Erkanlı, öncelikle etkinliği düzenleyen GL Events hakkında bilgi vererek şirketin bugün, 5 kıtada ve 20 ülkede toplam 4 bin 500 çalışanıyla faaliyet gösterdiğini kaydetti. Etkinlik ve organizasyonlar, alan yönetimi ve fuarcılık olmak üzere üç alanda faaliyet gerçekleştirildiğini söyleyen Erkanlı, dünya çapında 200 ihtisas fuarı gerçekleştirdiklerini belirtti. GL Events’in 2018 yılını 1,041 milyar dolar ciro ile tamamladığını ifade eden Erkanlı, HORECA sektörüne yönelik fuarlar arasında gıda, gıda dışı ürün ve hizmetlerin bir arada sunulduğu tek platformun Sirha İstanbul olduğunu vurguladı.

Halihazırda Sirha’nın dünyada sadece Lyon, Budapeşte ve İstanbul’da düzenlendiğini belirten Erkanlı, “Bu üç şehirden ikisi Michelin rehberinde restoranlarıyla yer alıyor. Dünyada bu rehberde yer alan ve gastronomisiyle ön plana çıkan nice şehir olduğunu dikkate alırsak, Türkiye ve İstanbul’un bu çok değerli fuara henüz Michelin oluşumu içinde yer almadığı halde ev sahipliği yapabiliyor olması kuşkusuz çok anlamlı. Ülkemizin önemli ekonomik kazançları olan turizm gelirleri ve ihracatını artırması, bunu da gastronomi etrafında şekillendirebilmesi Sirha’nın kuşkusuz en önemli fırsat noktalarından biri. Gıda, ekipman ve HORECA sektörüne yönelik tüm ürünlerin ihracatını artırmak adına gereken bağlantıları sunmasının yanı sıra, uluslararası bir networkün bir parçası olması da Sirha’yı kuşkusuz farklı kılan bir özellik” dedi.

Sirha İstanbul Proje Müdürü Gökhan Köksal ise “İlk fuarda 2013 yılında 45‘i uluslararası olmak üzere 145 katılımcı marka yer almıştı. 2018 yılında 356 markaya ulaştık ve 11 bin 377 profesyonel Sirha İstanbul’u ziyaret etti. 2019 yılında ise 400’e yakın marka ve 12 bine yakın ziyaretçiyi hedefliyoruz. Fuarın en önemli yeniliklerinden biri Artizan Ekmek ve Mayalanmış Ürünler alanı olacak. Bu alanda ziyaretçiler ekşi mayalı ekmeklerden birbirinden farklı ve çeşitli artizan ekmeklere, organik ekmeklerden karbon ayak izi bırakmadan dağıtılan ekmeklere kadar geniş bir ürün yelpazesini bir arada bulacak” dedi.

Sirha İstanbul’da düzenlenecek Bocuse d’Or Türkiye seçmeleri hakkında bilgi veren Bocuse d’Or Türkiye Akademi Başkanı Mehmet Gök, şunları söyledi:

“Olimpiyatları örnek alan Bocuse d‘Or‘a katılan ülke şefleri, 5 kıtada yapılan elemelerin ardından iki yılda bir Lyon kentinde düzenlenen dünya finallerine katılıyorlar. Dev organizasyonda iki yıllık gastronomi maratonu boyunca 60‘dan fazla yer alıyor katılıyor. Bu yıl Sirha İstanbul’da ön elemeleri geçen dört genç şefimiz yarışacak. Dereceye giren şefimiz 2020 yılında Estonya’da düzenlenecek Avrupa finallerinde Türkiye’yi temsil edecek.”

SCA Türkiye Koordinatörü Okan Turfanda ise SCA’nın dünya genelinde 70’in üzerinde ülkede etkinlikler gerçekleştirdiğini, web sitesi ile nitelikli kahve sektörünün profesyonelleriyle iletişim ağı kurduğunu, sektörün son trendlerini ve gelişmeleri paylaşan çok sayıda üyesi bulunduğunu belirtti. SCA Türkiye Şampiyonası’nın “Latte Art Şampiyonası”, “Cezve/İbrik Şampiyonası” ve “Cup Tasters Şampiyonası” olmak üzere 3 kategoride düzenleneceğini söyleyen Turfanda, SCA Türkiye şampiyonlarının, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen şampiyonlarla buluşarak 2020 World Coffee Events’te Türkiye adına yarışacaklarını kaydetti.

Sirha İstanbul’da Bocuse d‘Or’un yanı sıra Mutfakta Yaratıcılık Festivali Omnivore ve Dünya Pastacılık Kupası Coupe du Monde de la Pâtisserie’nin İstanbul ayağı gerçekleştirilecek, gastronomi trendlerini öne çıkarmayı hedefleyen aktiviteler düzenlenecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar