Sanat ve lezzette Adana, İzmir, İstanbul ve Göbekli Tepe

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

- Adana lezzetleriyle buluşacaklar: “Büyük Akdeniz Şöleni”

Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde 4-6 Ekim tarihlerinde “Büyük Akdeniz Şöleni” başlığıyla düzenlenecek 3. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ne; Akdeniz ülkelerinden ve konuk ülke Güney Kore’den Dario Cecchini (İtalya), Juan Jose López (İspanya), Nihad Mamaledzija (Bosna Hersek), Christian Plumail (Fransa), Rafram Chaddad (Tunus), Altin Prenga (Arnavutluk) ve Anissa Helou (Lübnan) gibi uluslararası isimlerin yanı sıra, Cüneyt Asan, Hazer Amani, Danilo Zanna, Ebru Baybara Demir, Eyüp Kemal Sevinç, Yunus Emre Akkor gibi Türk şefler ve yerel ustalar misafir olacak. Etkinlikte, Gaziantep ve Hatay da konuk şehir olarak ağırlanacak.
Festival, bir rekor denemesine de sahne olacak; 222 metrelik dünyanın en uzun et şişi denemesi ile daha önce Çin’in kırdığı rekorun geçip Guiness Rekorlar Kitabı’na girmek için hazırlıklar yapılıyor.
Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

Picasso, 5 Ocak 2020’ye kadar İzmir’de

20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Pablo Picasso’nun eserleri, 5 Ocak 2020 tarihine kadar İzmir’de sergileniyor. Picasso-Méditerranée projesi kapsamında düzenlenen sergiler serisinde, Türkiye’yi Arkas Sanat Merkezi “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisi ile temsil ediyor.
Paris Picasso Müzesi, Fondation Julio Gonzalez, Opera Garnier ve Brüksel’de yer alan Kontaxopoulos-Prokopchuk Koleksiyonu’ndan 83 eserin olduğu sergide, sanatçının yazarlar, şairler ve müzisyenler gibi pek çok sanatçıyla sürdürdüğü yakın bağları belgeleyen fotoğraflar da yer alıyor.
dunya.com/ehlikeyf’te…

- Rezan Has Müzesi’nde “Bir Mekân, Bir Hikâye”

Stewards of Cultural Heritage (SoCH) projesi kapsamında, Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Șubesi tarafından düzenlenen “Bir Mekân, Bir Hikâye: Suriye Arşiv Fotoğraflarında İnsan Belleği” sergisi, Rezan Has Müzesi’nde 26 Ekim tarihine kadar sürüyor.
SoCH projesi, Avrupa Komisyonu ve Europa Nostra tarafından “Eğitim, Beceri Geliştirme ve Farkındalık Yaratma” kategorisinde 2019 Avrupa Kültür Mirası Ödülleri / Europa Nostra Ödülü’ne layık görüldü.
Ayrıntılı bilgiler, dunya.com/ehlikeyf’te…

- Hikâye ve söylencelerden ilham alan seramik eserler

Vehbi Koç Vakfı’nın İstiklal Caddesi’ndeki yeni kültür ve sanat kurumu Meşher, ilk sergisi ile açıldı. Osmanlı Türkçesi’nde sergi mekânı anlamına gelen Meşher, Ortaçağ’dan günümüze uzanan geniş zaman dilimi içinde, seramikten avangart resme, fotoğrafçılık tarihinden tasarıma, çok çeşitli konulara odaklanan kapsamlı programlaması ve disiplinlerarası yaklaşımıyla öne çıkıyor. Meşher’in “Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’dan Çağdaş Seramik” başlıklı ilk sergisinde, geçmişten günümüze anlatılagelen hikâye ve söylencelerden ilham alan seramik eserler bulunuyor.
dunya.com/ehlikeyf’i tıklayabilirsiniz…

- “Oyuklar ve Höyükler: Göbekli Tepe’ye Bir Bakış”

Doğuş Grubu’nun hayata geçirdiği Ara Güler Müzesi ve Leica Galeri İstanbul, bir sergi için ilk kez bir araya geldi. Proje kapsamında, İstanbul, New York ve Urfa ekseninde çalışmalarını sürdüren sanatçı Sinem Dişli’nin “Oyuklar ve Höyükler: Göbekli Tepe’ ye Bir Bakış” isimli sergisi, Ara Güler Müzesi ve Leica Galeri İstanbul’da aynı anda sanatseverlere kapılarını açtı. Sergide, Dişli tarafından üretilen fotoğraf, video, resim ve enstalasyonlarının yanı sıra Ara Güler’in Göbekli Tepe fotoğrafları sanatseverlerle buluşuyor. Yapı Kredi bomontiada’daki sergi, 15 Ocak 2020’ye kadar ziyaret edilebilecek.
Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- “İçimdeki Çocuk” Abdülmecid Efendi Köşkü’nde…

Osmanlı İmparatorluğu’nın son döneminin önemli yapılarından biri olan Nakkaştepe’deki Abdülmecid Efendi Köşkü, 16. İstanbul Bienali süresince Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç koleksiyonundan eserler ile “İçimdeki Çocuk” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, ülkemizden ve dünyadan 60 kadar sanatçının 17’inci yüzyıldan günümüze geniş bir döneme yayılan 100’den fazla yapıtını bir araya getiriyor.
dunya.com/ehlikeyf’te…

- Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali bu akşam başlıyor

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali bu akşam başlıyor. Arıplex ve Cinemaximum sinemalarında toplam 141 filmin gösterileceği festivalde sanatseverler 29 Eylül’e kadar söyleşi, sergi ve atölyelere de katılma imkânı bulacak.
Detaylar, dunya.com/ehlikeyf’te…

- Biliyor musunuz?

Arter’deki Aydın Esen konserini; Zorlu PSM’deki etkinlikleri; Kadıköy’deki caz festivalini; Akbank Sanat’ta Nikki Holk’u; Süreyya Operası’nın yeni sezonunu; Lacivert’in 20. yılını; ressam Sedef Yavuzalp’in yeni ajansını biliyor musunuz?
Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar