Adana, Kastamonu, Budapeşte, Antalya… Gastronomi, konser, sergi, kazı…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

Adana’nın yolları taştan, lezzetleri çıkarıyor baştan

İsmi hâlâ değişmeden kullanılan en eski kentlerden biri Adana… 3 bin 700 yıla yakın bir zamandır, aynı adı taşıyor. Camileri, kiliseleri, antik kentleri, Taşköprü’sü, müzeleri, Büyük Saat Kulesi, Varda Köprüsü, kaleleri, konakları, yaylaları, çarşıları, kelebekleriyle; Karataş ve Yumurtalık sahilleri ve deniz ürünleriyle Adana, yılın her mevsiminde güzellikler vaat eden bir şehir olarak öne çıkıyor… Kebapları, sıkması, karakuş tatlısı, şalgam suyu, aşlaması ve yüzlerce çeşit yemeği ile de bir lezzet şöleni vaat ediyor…

Adana’daki bu lezzet şöleni, son üç yıldır, Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde uluslararası bir festivalle kutlanıyor… Bu sene de 4-6 Ekim tarihleri arasında İtalya, Malta, Lübnan, KKTC, İspanya, Fransa, Tunus, Fas, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinden şefler, konuk ülkeler Güney Kore, Kolombiya, Endonezya ekiplerinin yanı sıra konuk şehir Gaziantep ve Hatay’dan gelenler, üç gün boyunca festivalde ağırlandı.

Festival alanını hıncahınç dolduran Adanalılar, kurulan lezzet çadırlarında şehirlerinin yemeklerinin yanı sıra, Akdeniz ülkelerinin mutfaklarından örnekler de tatma fırsatı bulurken; yapılan paneller ve gerçekleştirilen şovları da ilgiyle izlediler.

Üç yıl içinde Adana şehri ve Adanalılarla bütünleşen “Büyük Akdeniz Şöleni” için lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

“Müze Kent” Kastamonu, gastronomide de iddialı…

Kastamonu, Batı Karadeniz Bölgesi’nin tarihsel merkezi; 3 bin yıldır çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapıyor. Şehri dolaşırken bir “müze kent”te geziyormuş izlenimi ziyaretçilerin peşini bırakmıyor… Sokaklar, sanki farklı yüzyıllara açılıyor. Bu kültürel şölen, Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkıp ilin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak üzere kurulmuş olan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ) öncülüğünde, Kastamonu Valiliğinin himayesinde, Kastamonu Belediyesinin destekleriyle düzenlenen bir etkinlikle farklı bir boyuta taşındı. “Müze Kent” Kastamonu’nun gastronomi alanında da iddialı olduğu, "Geleneğe Saygı, Geleceğe Miras” temasıyla ilk kez gerçekleştirilen Kastamonu Gastronomi Festivali Kastrofest’le duyuruldu. Amaç, Kastamonu’nun geleneksel tatlarını tüm Türkiye’ye, hatta tüm dünyaya tanıtmak…

Kastrofest, dunya.com/ehlikeyf’te…

İş Sanat’ta 20. konser sezonu

İş Sanat’ın yeni konser sezonu İş Kuleleri Salonu’nda 14 Kasım Perşembe akşamı başlayacak. Klasik müzikten caza, dünya müziğinden dans gösterilerine, yerli projelerden şiir dinletilerine ve çocuk oyunlarına uzanan pek çok etkinliğin yer aldığı program yedi ay boyunca devam edecek.
Yeni konser sezonu programıyla ilgili olarak İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten şöyle diyor:
“İş Bankası’nın sanat ve müzecilik çalışmalarını yürüten İş Sanat, bu konser sezonunda yeni yaşını kutluyor. Yeni yaşımızın verdiği mutlulukla hazırlandığımız bu sezonda sanatseverlerin beğeneceğini umduğumuz renkli bir programımız var. Her yaştan izleyicimizin farklı zevklerine hitap eden yeni konser sezonumuzun başlangıcına Kibele Sanat Galerimiz de ‘Kibele’nin Hafızası’ başlıklı karma bir sergi ile eşlik ediyor.”
Ayrıntılı bilgiler, dunya.com/ehlikeyf’te…

Türkiye ve Macaristan arasında kültür köprüsü: Gül Baba Vakfı

1531-1541 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle on yıl Macaristan’da kalmış, kendini iki ülke arasındaki kardeşliğe, hoşgörüye ve halkların dostluğunu pekiştirmeye adamış Gül Baba’nın sahip olduğu değerleri yaşatmak için çalışmalar devam ediyor. Bu değerlere sahip çıkmak, Gül Baba Türbesi’ni geleceğe taşımak ve dünyaya tanıtmak amacıyla kurulan Gül Baba Vakfı’nın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi vermek ve türbeyi ziyaret etmek amacıyla Vakıf Başkanı Adnan Polat’ın ev sahipliğinde Macaristan'ın Budapeşte kentine bir gezi düzenlendi. Yapılan açıklamada, Gül Baba Vakfı’nın Türkiye’de de faaliyete geçeceği, bu çalışmaları Gül Baba Kültür Sanat A. Ş.’nin üstleneceği belirtildi.

Macar ve Türk halkı arasında var olan kültürel bağları daha da derinleştirecek bu çalışmanın ayrıntıları için, dunya.com/ehlikeyf’i tıklayabilirsiniz…

Gastronomi tutkunları, Antalya’da meze festivalinde buluşuyor

Antalya Akra Otel’de 18 Ekim’de gerçekleştirilecek 3. Uluslararası Meze Festivali, 16 mekânı bir araya getirerek şeflerin hazırlayacağı dünyaca ünlü 32 çeşit mezeyi, gastronomi meraklılarıyla buluşturacak.

Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

Sakıp Sabancı Müzesi’nde Avni Lifij sergisi

Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), çok yönlü üretimi ve sanatına getirdiği kavramsal çerçeveyle Türk resim tarihinde özgün bir yere sahip olan Avni Lifij’in (1886-1927) az bilinen dünyasını yansıtan bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Sabancı Holding’in katkılarıyla 15 Ekim’de açılacak sergi, daha çok poşadları ve alegorik eserleriyle tanınan Lifij’in sanat eleştirisi ve düşüncelerini içeren yazılarını, fotoğraf alanlarındaki çalışmalarını ve dekoratif sanatlardaki öncü rolünü de aydınlatarak, onun sanatı ve hayatına ayrıntılı bir bakış sunmayı amaçlıyor.
Detaylar, dunya.com/ehlikeyf’te…

Anadolu’nun birinci bin yılına tarihlenen Aphrodisias’ta kazılar sürüyor

2017 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine kaydedilmiş bir antik kent olan Aphrodisias’ta tarih gün yüzüne çıkmaya ve korunmaya devam ediyor. Kazılara destek vermek için 1987 yılında kurulan Geyre Vakfı; Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Yönetim Kurulu Üyelerinden Tülay Güngen, Bahattin Öztuncay, Sennur Hamamcıoğlu, kazı çalışmalarının destekçileri ve arkeoloji severlerden oluşan geniş bir grup ile kazılarda gelinen noktayı yerinde görmek üzere Aphrodisias’ı ziyaret etti.
dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar