Warhol’dan Kibele’ye…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

- Popüler kültürün babası Andy Warhol, orijinal yapıtlarıyla UNIQ Expo'da

UNIQ Expo, Odeabank'ın ana sponsorluğunda; 20. yüzyılın en etkili sanatçılarından, popüler kültürün babası olarak gösterilen Andy Warhol’u, 90 orijinal eseriyle 7 Kasım'dan itibaren McArt.ist desteği ve Begüm Alkoçlar küratörlüğünde sanatseverlerle buluşturuyor. Pop Art'a saygı duruşu niteliğindeki sergi ile, İstanbul Maslak'ta bin 500 metrekarelik bir Pop Art arenası sunmak hedefleniyor.

Sergi kapsamında Pop Art'ın öncüleri Keith Haring, Roy Lichtenstein, James Rosenquist ve Robert Indiana’nın Türkiye'de ilk kez sergileneceği orijinal 40 eserini de karşımıza çıkaracak.
Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- 20 yılın sergilerinden seçmeler, “Kibele’nin Hafızası” ismiyle İş Sanat’ta

Kuruluşundan günümüze; plastik sanatlarımızın usta isimlerini ağırlamayı amaçlayan İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, yeni sezonunu “Kibele’nin Hafızası” başlıklı karma bir sergiyle açtı. İş Sanat’ın 20. sezonu vesilesiyle Kibele’de bugüne kadar gerçekleşen sergileri hatırlamak ve sanatçılarını anmak üzere düzenlenen serginin küratörlüğünü Emre Zeytinoğlu üstlendi.
19’uncu yüzyılın en önemli deniz ressamlarından İvan Ayvazovski’nin 100’üncü ölüm yıldönümünde düzenlenen bir sergiyle açılan Kibele Sanat Galerisi, bugüne kadar sanatın usta isimlerinin birbirinden değerli yüzlerce eserine ev sahipliği yaptı. Kibele’de kimlerin eserleri sergilendi? dunya.com/ehlikeyf’te…

- Yemek ve Kültür’le “tadında” bir sonbahar

Yemek ve Kültür’ün sonbahar sayısında Enis Batur, öğretim üyelerinden konu başlıklarına dek bir Yemek Fakültesi önerisiyle selamlıyor okurlarını. H. Veli Aydın, Serez lokumu “akane”nin hikâyesini anlatırken, Patrick Rambourg yemeğin hazırlanmasında el ve kol hareketlerinin önemine değiniyor.

Müslüm İstekli mahkeme kayıtlarına dayanarak hazırladığı yazısında 18. yüzyıl İstanbul’unda kebap porsiyonlarının küçültülmesiyle ilgili verileri sunarken Jeffrey M. Pilcher, Meksika’nın Slow Food’un “lezzetli devrimi” için hazır olup olmadığını sorguluyor. Evangelia Balta ise Yunan restoranlarının değişmez menüsü “Greek salad”ın izinde dönüyor çocukluk günlerine.
Yemek ve Kültür’de kimler yazıyor? dunya.com/ehlikeyf’te…

- ARTİST 2019 / 29. İstanbul Sanat Fuarı, 2 Kasım’da başlıyor

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından hazırlanan ARTİST 2019 / 29. İstanbul Sanat Fuarı, 2-10 Kasım tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde, İstanbul Kitap Fuarı ile aynı tarihlerde düzenleniyor. ARTİST 2019, 7 no’lu ana salonunda pek çok galeriyle birlikte Faust teması kapsamında bir projeye; 8 no’lu salonda ise bağımsız genç sanatçılara ev sahipliği yapacak. ARTİST 2019 toplamda 12 bin metrekareyi aşkın iki salonunda dokuz gün boyunca sanatseverlerle yüzlerce sanatçının işlerini buluşturmaya hazırlanıyor.

İstanbul Sanat Fuarı’nın, her yıl sanat alanındaki çalışmaları nedeniyle verilen onur ödülleri sahiplerini buldu. Plastik sanatlara önemli katkıları nedeniyle Sanatçı Onur Ödülü Mevlut Akyıldız’a, Sanatsever Kurum Onur Ödülü ise İstanbul Kültür Üniversitesi’ne verildi. Ödüller, 4 Kasım Pazartesi günü düzenlenecek geleneksel TÜYAP Onur Gecesi’nde sahipleriyle buluşacak.

Fuar hakkında ayrıntılı bilgi için dunya.com/ehlikeyf’i tıklayabilirsiniz…

- Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı

Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı’nın beşincisi; Aydın Doğan Vakfı, UNFPA, UNICEF ve UN Women’ın, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Grubu’nun danışmanlığında, Hilton Bosphorus’ta gerçekleştirildi. Konferans, bu yıl kaliteli eğitime, insana yakışır iş ve şiddetten arınmış bir hayata ulaşmada kız çocuklarının karşısına çıkan görünmez engellere ve çözüm önerilerine odaklandı. Gün içindeki panellerde; kişisel, sosyal ve mesleki yaşamlarında engelleri başarıyla aşmış olan konuşmacılar, kendi başarı hikâyelerini ve görüşlerini paylaşırken eğitim, işgücüne katılım ve sosyal yaşamda yaygın olarak görülen toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine de dikkat çektiler.

Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Biliyor musunuz?

Penfest’in, 2. kez prestij kalem severleri buluşturacağını; Akbank Caz Festivali’nin 17 Ekim’de başlayacağını; BASE’in bu sene 14-17 Kasım tarihleri arasında yapılacağını; İstanbul Modern Sinema’daki “Korku & Fantastik Festivali”ni biliyor musunuz?
Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar