Stadyum ve kent meydanı meselesi

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

Eskişehir, dümdüz bir ovada olmasına rağmen, yanlış şehirleşmenin kurbanı olan kentlerden biri. Bu yüzden, çirkin yapılaşması, keşmekeş şehir merkezi, sıkışan trafiğiyle bazen çekilmez olabiliyor. Merkezinden geçen Allah vergisi bir Porsuk nehri olmasa nefes alacak, görüntü yaratacak başka hiçbir özelliği olmayacakmış. En önemlisi de büyük mitinglerin yapılabileceği, halkın çeşitli etkinlikler gerçekleştirebileceği bir meydandan yoksun. 

Bütün bu gerçekliğe rağmen, Eskişehir kamuoyunu çok meşgul eden ve tarafların söz düollosuna giriştiği stadyum konusu var. Hükümetin her kente yeni bir stadyum yapma girişiminden Eskişehir’de nasibini alınca, tartışmalar başladı. 2 yıldır yeni stadyum nereye yapılmalı, eski stadyum yeri ne olmalı tartışmaları sürüp gidiyor. Sonunda yeni stadyumun yeri, kamuoyunun isteği dikkate alınmadan belirlenerek yapımına başlandı ama eski stadyum yerinin ne olacağı konusunda şu günlerde yine çok sert tartışmalar oluyor.

Konunun özeti şu; yeni stadyumun aynı yere yapılması konusunda kentlinin yoğun istediğine karşın şehir dışındaki Sazova mevkine yapılmasına karar verildi ve TOKİ inşaata geçtiğimiz yıl başladı. Eski stadyum yeri de TOKİ’ye devredilince tartışmalar başladı. Tartışmaların nedeni,TOKİ’nin şehrin merkezinde 55 dönümlük bu bölgeyi ranta çevirmesi kaygısıydı. Kentli, şehir merkezinde binaların ve AVM’lerin yükselmesini istemiyor, kent meydanı istiyordu. Kamuoyu baskısı oluşunca, alanın tamamen kent meydanı olması için Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’na (TDKB)  bir protokolle devredildi, TOKİ’nin parası da ödenmeye başlandı. Şimdi gelinen ve tartışmalara neden olan konu da TDKB Ajansı’nın bu alanı Anadolu Üniversitesi’ne devretmesi. Üniversite’nin yasa gereği bütçesini kullanarak kente bir meydan yapabilmesinin olanağı yok. CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin ısrarlı taleplerine karşın eski stadyum yeri belediyeye verilmiyor ve bir tartışmadır gidiyor. Anadolu Üniversitesi, alanda bir kampus yapmayı ve halkın kullanımına açmayı planlıyor, projeler hazırlatıyor. 

Bu işin sonu nereye varır bilinmez ama bir bilim yuvası olan, adı kentle özdeşleşen Anadolu Üniversitesi’nin bölgeyi çok iyi değerlendirip, Eskişehir’in önemli bir eksiğini giderecek kent meydanını bir şekilde yaratacağına ve tamamen halkın kullanımına açacağına inanmak istiyoruz. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017