STEM mezunu kız öğrenci oranı ile OECD birincisiyiz

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

STEM yani fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimi; girişimci, yenilikçi, üreten bireyler yetiştirmenin en önemli yollarından biri olarak gösteriliyor. STEM, sorgulayan, inovasyon yapan, topluma katma değer yaratan bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor.

Teknoloji kariyer platformu Honeypot, teknoloji sektöründe kadın istihdamına yönelik düzenli araştırmalar yapıyor. Platform bu araştırmaların sonucunda “2018 Teknolojide Kadın Endeksi” yayınladı.

OECD ve AB'den 41 ülkeyi kapsayan araştırmanın bizim açımızdan en önemli sonucu; STEM bölümlerinden mezun olan kız öğrenci oranının en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olması. Türkiye’de STEM mezunlarının yüzde 37.11’ini kız öğrenciler oluşturuyor.

Araştırmanın ilgi çekici bir diğer sonucu da, Türkiye'de teknoloji sektörünün kadın-erkek ücret eşitsizliğinin en az olduğu sektör olması.

Teknolojide kadına en iyi fırsat sunan 20 ülke arasındayız

Türkiye, Honeypot Endeksi'ne göre, teknoloji alanında kadına en iyi fırsatları sunan ilk 20 ülke arasında 12. sırada yer alıyor. Endeksin ilk beş sırasında Portekiz, ABD, Letonya, Finlandiya ve Fransa var.

Honeypot Kurucu Ortağı Emma Tracey, araştırmanın çok ilginç kültürel vakaları ortaya koyduğunu dikkat çekiyor ve şu yorumları yapıyor: "Türkiye, teknoloji sektöründe kadın-erkek ücret eşitsizliğinin en az olduğu ülke konumunda. Öte yandan Türkiye yüzde 31.55 ile OECD ülkeleri arasında kadın istihdamında en son sırada yer alıyor. Bu da bize şu yorumu yapma fırsatı veriyor: Her ne kadar Türkiye'de kadının çalışmasının önünde kültürel engeller olsa da, çalışan kadınlar, Almanya ve İngilitere gibi kendini 'eşitlikçi' tanımlayan ülkere oranda daha adil bir şekilde ücretlendiriliyor."

Emma Tracey'nin dikkat çektiği bir diğer kültürel vaka incelemesi de İsrail'den. "Silicon Wadi" ile kendini bir "Start-up Ülkesi" olarak tanımlayan İsrail'de, teknoloji sektöründe çalışan kadın oranı yüzde 11. İsrail bu oranla endeksin son sıralarında yer alıyor. İsrail'de teknoloji sektöründeki kadın ve erkek çalışanlar arasındaki gelir farkı yüzde 27.

Araştırmada öne çıkan unsurlara yakından bakarsak;

* Teknoloji sektöründe kadınlara en iyi fırsatların sunulduğu üç ülke Portekiz, ABD ve Letonya.

* Teknoloji sektöründe en yüksek maaş alan kadınlar yıllık 70 bin 153 Euro ile ABD'de. Bunu 49 bin 052 Euro ile İrlanda; 47 bin 814 Euro ile İsviçre izliyor.

* Teknoloji sektöründe çalışan kadın oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 30 ile Bulgaristan. İkinci sırada yüzde 28 ile Avustralya, üçüncü sırada ise yüzde 26 ile Romanya geliyor.

* Teknoloji sektöründe çalışan kadın sayısının en yüksek olduğu ülke 1.5 milyon ile ABD. Sektörde en az kadın çalışan sayısı olan ülke ise 800 kadın ile Malta.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından gerçekleştirilen Toplumsal Cinsiyet Uçurum Raporu'na göre bugünkü koşullar aynı şekilde devam ederse dünyada kadın-erkek ücret eşitliği 217 yıl sonra sağlanacak. Geçen yıla göre 60 ülkede cinsiyet eşitsizliği artarken, 82 ülkede azalmış durumda.

Teknoloji sektörü geleceğin en önemli ekonomik platformu olacak. Dolayısıyla kadınların bu sektörde güçlenmeleri çok önemli. Türkiye'nin gösterdiği performans da gerçekten umut verici...

Türkiye'de teknoloji sektöründe kadın-erkek gelir uçurumu yok

* İstihdamda kadın oranı: Yüzde 31.55
* Cinsiyetler arası ücret farkı: Yüzde 6.88
* Teknoloji sektöründe kadın istihdamı: Yüzde 9.91
* Teknoloji sektöründe ortalama gelir: 40.772 euro
* Teknoloji sektöründe kadın çalışanların ortalama geliri: 37.340 euro

**GÜNÜN SÖZÜ
"Bir kadın olarak benim bir ülkem yok. Kadın olarak benim ülkem tüm dünya."
Virginia Woolf/Yazar

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar