Tiz-i reftar olanın payine damen dolanır

İlter TURAN
İlter TURAN SİYASET PENCERESİ dunyaweb@dunya.com

Erişir menzil-i maksuduna aheste giden; yani, yavaş giden hedefine ulaşır. Ancak cümle devam eder: Tiz-i reftar olanın payine damen dolaşır, ya da acele yürüyenin etekleri ayağına dolaşır. Hükümetimiz Rusya büyükelçisinin katli karşısında açıklamalarında çok acele edince bu sözler aklıma geldi.

Türkiye-Rusya bağlarını güçlendirmeye çalışan, sempatik ve mütevazi büyükelçinin hem de kolluk kuvvetlerinde görevli birisince öldürülmesi ülkemizin uluslararası ilişkilerini etkileyecek çapta bir olaydır. Derinlemesine araştırılması, komşumuzun tatmin edilmesi ve benzer olaylara karşı tedbir alınması zorunludur. Devletimiz konuk büyükelçiyi koruyamamıştır. Kendisinin koruma talep etmediği anlaşılıyor. Tutumunun, korumaya ihtiyacı olmadığından değil, Türkiye’nin kendisini koruyacağına duyduğu güvenden kaynaklandığını düşünmemiz lazımdır.

Büyükelçinin katli karşısında kamuoyumuz ve siyasi liderlerimizin samimi bir üzüntü duydukları, ayrıca olayın daha yeni iyileşmeye başlamış olan Türk-Rus ilişkilerine gölge düşürmemesini temenni ettikleri muhakkaktır. Bundan ötesi ise tam bir sorumsuzluk örneği. Olaydan hemen sonra yetkililerin spekülatif açıklamaları birbirini izledi. Halbuki susmaları lazım. İncelemenin henüz başladığı bu aşamada, başbakan veya dış işleri bakanının üzüntü dile getirmesi, araştırmaların başlatıldığını duyurması, olayın Türk-Rus ilişkilerini etkilemeyeceğine güvendiğini belirtmesi yeterli olurdu. Maalesef, en büyüğünden en küçüğüne, yetkili veya yetkisiz herkes aklına geleni söyledi.

Gelelim ikinci probleme. Yetkililerimiz, basın ve medyamız, katilin cinayeti neden işlediğini “akli” yollardan saptadı; ilan da etti. Bir tek eksiklikleri var: Henüz elde sağlam kanıt yok, sadece bazı ihtimaller var. Fakat bizde savcılar bile iddianamelerini kanıtlar değil kanaatler üzerine kuruyorlar. Maalesef, en yüksek seviyeden cinayeti Fethullah örgütünün işlediği ifade edilebildi. Zanlı Fethullahçı olabilir ama kanıtlanması gereken cinayetin örgütün yönlendirdiği bir tertip sonucu işlendiğidir. Bu nokta henüz kesinlik kazanmış değil. Nitekim, Rus yetkililer bile henüz tatmin edici bir sonuca ulaşılmadığı konusunda uyarıda bulunmak zorunda kaldılar.

Çok kişinin yaptığı spekülasyon mahiyetinde değerlendirmeler hükümetin iç siyasi ihtiyaçlarına cevap verebilir ama dış ilişkiler bakımından sorunlar yaratıyor. Rus hükümeti cinayetin ortak araştırılmasını talep ederek, kurumlarımıza güvenmediğini, olayın geçiştirilmesine de izin vermeyeceğini ilan etti. Dostumuzu hükümranlığımızdan ödün vererek yatıştırdık. Bazı bulguların ilişkilerde rahatsızlık yaratma olasılığı da ortadan kalkmış değil. Hükümet ayrıca Amerika’yı da Gülen’i iade etmedi diye suçluyor ama şimdilik elinde bu olaya dahli olduğuna dair kanıt yok. Sonuçlarını düşünmeden acele işler yapıyoruz. Sonradan eteğimiz ayaklarımıza dolanmasın da!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
G7 nereye gidiyor? 04 Eylül 2019