Türkiye 255 milyar dolarlık e-öğrenim pazarına yatırım yapmalı

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

İnternet üzerinden eğitim almak giderek yaygınlaşıyor. Dünyanın en prestijli okulları bile kapılarını e-öğrenime açıyorlar. ConnectAmericas tarafından hazırlanan bir rapor, bu sektörün geçtiğimiz yıl, yüzde 23 oranında büyüdüğünü ve 255 milyar dolarlık bir hacme eriştiğini ortaya koyuyor. Orbis Research’ün verilerine göre, e-öğrenme pazarı 2022’de, 275, 2025’deyse 331 milyar dolara erişecek.

E-öğrenme alanındaki yenilikçi çözümler ağırlıklı olarak, sosyal medya, mobilleşme, analitik ve bulut bilişim başlıkları altında üretiliyor. Enocta’nın analizine göre oyun bazlı öğrenme, oyunlaştırma ve giyilebilir teknolojilerin e-öğrenme alanında çığır açan değişiklikler yaratması bekleniyor.

Hedef 500 bin öğrenci

E-öğrenim alanında bölgemizdeki en büyük girişim olan Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi, kısaca Netkent, kariyerini yeniden yapılandırmak, yeni bir meslek edinmek, ya da okuduğu üniversite ve bölümden memnun olmayarak değiştirmek isteyenler için seçenekler sunuyor.

Bölgenin ilk dijital interaktif üniversitesi olarak eğitime başlayan Netkent’i Rektör Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ “inovatif bir yaklaşım” olarak tanımlıyor.

Netkent 500 bin öğrenci hedefliyor. Prof. Dr Kahraman, akademik dünyanın önde gelen isimleriyle, öğrencileri buluşturacak olan Netkent’in felsefesini şu cümlelerle özetliyor:

“Üniversitemizin felsefesi birkaç düzeyde oluşuyor. Birincisi, eğitim sistemini çağa uydurmak.

Eğitim konvansiyonel modellerden e-eğitime yöneliyor. Çağın gereği bu. İkincisi Netkent’in özel olarak aradığı hedefler. Öncelikle ikinci üniversite. Böylece insanlara yeni bir hayat şansı veriyoruz. Yeni meslek alanlarıyla buluşmalarını sağlıyoruz. Türkiye’deki yüksek öğrenimin içerdiği hayal kırıklıklarını ve insan kaynağı israfını en aza indirmeyi hedefliyoruz. Öte yandan yeni meslek alanlarına insanların yönelmesini sağlıyoruz. Çok kısa bir süre içinde kaybolacak mesleklerin yerini alacak meslekleri öğrenmelerine olanak veriyoruz. Eğitimi ucuzlaştırıyoruz. İlk ve orta öğrenimin 30 bin TL’den az olmadığı bir dünyada 1.980 tl’ye en üst düzeyde akademik eğitim veriyoruz.

2018’in en yaratıcı 10 Kasım çalışmaları

Bu yıl, Atatürk’ün ölüm yıldönümü için hazırlanan filmlerin çoğu sosyal mecrada büyük ilgi gördü ve yaygın bir biçimde paylaşıldı. Biz de Dünya Gazetesi olarak bu başarılı çalışmaların en beğenilen ilk üçünü paylaşalım:

1. Kiğılı #AynıGünAynıDakika

Kiğılı, “Markası ne olursa olsun düğmesi sökülmüş ya da kopmuş ceketlerinizi 9 Kasım günü Kiğılı mağazalarına getirin ücretsiz dikelim, 10 Kasım’da önümüzü birlikte ilikleyelim” cümlesiyle gönülleri fethetti. Yapım ve yayın maliyeti çok düşük ama fikri çok büyük olan bu filmin yaratıcı ajansı Youthworks.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=Z1NV3O5x7nk

2. Koç Holding #SeniSevmekneGüzel

Koç Holding bu yıl , “Gözleri aşka gülen taze söğüt dalısın” sözleriyle başlayan ve defalarca izlenilse de bıkılmayan, sakin, duygusal ve çok etkileyici bir filme imza attı.

Türkiye’nin dört bir yanında Atatürk resimlerinin yanında duran insanların fotoğraflarnıı, Londra’da çalışmalarını sürdüren fotoğrafçı Ersoy Emin çekti. Gündoğdu Duran’ın bestesi, “Gözleri Aşka Gülen” şarkısını Nilipek’in yorumladı. Kampanya Publicis İstanbul ekbinin eseri.
https://www.youtube.com/watch?v=qICTxGCCY-w

3. Volkswagen Doğuş Finans #durbirdakika

Volkswagen Doğuş Finans, bu yıl #durbirdakika etiketiyle özgürlüğe vurgu yaptı. 10 Kasım’da herkesi saygı duruşuna davet etti. Grafis DDB imzalı filmin prodüksiyonunu Profilm üstlendi
https://www.youtube.com/watch?v=0N_O7VoGaCE

Özetle…

Y ve Z Nesli reklamcılarımız Atatürk’ün mirasına sahip çıkıyor, taze bir iletişim diliyle onu bizlerle yakınlaştırıyor. Ata’nın fikirlerini, ilkelerini duygularla harmanlayarak sakin ve yalın bir dille aktarıyorlar. 10 Kasım için iletişim yapmaya karar veren tüm şirketlere, yaratıcı ajanslarına ve yapım ekiplerine teşekkürler…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar