Türkiye varlıklarındaki kayıplar tehdit mi, fırsat mı?

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Güçlü dolar ve son yedi yılın en yüksek seviyesine çıkan ABD tahvil faizleri  risk iştahını bozarak gelişmekte olan ülke varlıklarını vurmaya başladı. Buna karşın gelişmiş ülke borsalarında henüz  bir bozulma yok.

Faizlerdeki yükselişin hızlandığı Nisan ayı başından beri gelişmekte olan ülke borsaları yüzde 5 yükseldi.  Güçlü büyüme ve şirket karları yükselen faizlerin değerlemeler üzerinde yarattığı aşağı yönlü baskıyı telafi etmiş görünüyor.

Arz yönlü baskılarla yükselen petrol fiyatları  enflasyon beklentilerini  yukarı çekerek tahvil piyasalarını  baskılıyor. Ancak gelişmiş ülke tüketici davranışlarında önemli bir bozulma yok.  ABD perakende satış verileri yüksek faize ve artan petrol fiyatlarına rağmen tüketimin güçlü seyrettiğini gösteriyor.

Gelişmekte olan borsaların Wall Street ile arasında pozitif korelasyon bozulmuş durumda.  Riskten kaçma eğiliminin hakim olmasıyla birlikte hisse senetleri, yerel tahvil ve döviz kurlarıyla birlikte hareket etmeye başladı.

Türkiye’de bu eğilim daha da belirgin olarak gözüküyor. Güçlü büyüme ve rekor şirket karlarına rağmen MSCI  Türkiye son bir ayda yüzde 10, üç ayda yüzde 28 değer kaybederek açık ara en kötü performans gösteren piyasa oldu.

Küresel dalgalarla ekonominin aşırı ısındığı, cari dengenin bozulduğu ve enflasyonun yükseldiği bir döngüde karşılaşan Türkiye varlıklarındaki satışlar dünyaya göre çok daha şiddetli geçiyor.  
Ekonomik realite aşırı ısınan bir ekonominin dış kaynak bulmanın zorlaştığı bir konjonktürde yavaşlamasını gerektiriyor.  Politik realite  bir ay sonra seçime girecek  bir ekonomide popülist harcamalara devam edilmesini gerektiriyor.  

Ekonomi yönetiminin tercihini büyümeden yana kullanması ve devletin zirvesinden yeni dönemde izlenecek ekonomi politikalar konusunda piyasaları tedirgin eden açıklamalar gelmesi  Türkiye varlıklarının çok yüksek risk primiyle fiyatlanmasına neden oluyor. 

Mali piyasalardaki kırılganlığa rağmen Türkiye ekonomisinin sağlam temelleri olduğuna inanmaya devam ediyoruz.  Seçimleri geride bırakan Türkiye’de hangi iktidar başa gelirse gelsin akılcı politikalar uygulanacağına inanıyoruz.

Doların güçlenmeye devam ederse ve ABD faizleri yükselişini sürdürürse, kısa vadede Türkiye varlıklarındaki kayıplar hızlanabilir. Ancak orta vadeli düşünerek Türkiye varlıklarını alan ve dayanma gücüne sahip yatırımcılar bu küresel fırtınadan karlı çıkacaklardır.  

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019