Turquality tabanlı bütçe yönetimi

Salim ÇAM
Salim ÇAM Bütçe Uygulamaları dunya@dunyagazetesi.com.tr

 

 

Sizlerle bir süredir görüşemiyoruz. Yeni dönemde sizlere Turquality tabanlı bütçe yönetiminden bahsedeceğim. Ancak öncelikle Turquality Projesi'nden biraz bahsetmek istiyorum.

Günümüzde gittikçe ağırlaşan rekabet koşulları ve değişen tüketim kalıpları, uluslararası arenada yer almak isteyen şirketleri daha fazla katma değer ve daha fazla pazar payı anlamına gelen güçlü markalar oluşturmaya teşvik etmektedir. İşte Turquality burada devreye girip, Türkiye'deki şirketlerin dünyada markalaşmasında yardımcı oluyor.
Turquality, ülkemizin rekabet avantajını elinde bulundurduğu ve markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmaların, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine kadar bütün süreçleri kapsayacak şekilde yönetsel bilgi birikimi, kurumsallaşma ve gelişimlerini sağlamak suretiyle, uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla küresel bir oyuncu olabilmeleri amacıyla oluşturulmuş destek platformudur.

Turquality Projesi'nin; vizyonunu "10 yılda 10 dünya markası oluşturmak"; misyonu ise "güçlü küresel markaları geliştirerek ülkemizin ihracatını arttırma" ve "gelişen Türk markaları eliyle Türk Malı imajını ve Türkiye'nin itibarını güçlendirmek" tir.
Peki, Turquality şirketlere hangi destekleri sağlıyor? Şimdi bu desteklerin özet cevabını aşağıdaki verelim.

- Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve marka tescil harcamaları (5 yıl boyunca, yapılan harcama tutarı limitsiz ve %50 destekli)
- Kalite belgeleri ile insan can, mal emniyeti ve güvenliğini gösterir işaretlere ilişkin harcamaları (5 yıl boyunca, yapılan harcama tutarı limitsiz ve %50 destekli)
- Moda / endüstriyel ürün tasarımcısı giderlerinin desteklenmesi -en fazla 5 kişi için- (5 yıl boyunca, yapılan harcama tutarı limitsiz ve %50 destekli)
- Tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetlerinin desteklenmesi (5 yıl boyunca, yapılan harcama tutarı limitsiz ve %50 destekli)
- Kendi açacağı mağaza için, mağaza başına konsept yaratımı, teknik detay uygulama planları, proje uygulama dahil mimari çalışmaları, dekorasyon, demirbaş giderleri (5 yıl boyunca max. 50 mağaza, 200 bin dolar)
- Franchising sistemi ile açılacak mağaza başına sağlanacak dekorasyon desteği (5 yıl boyunca max. 100 adet mağaza, 100 bin dolar), mağaza başına desteklenecek kira gideri (2 yıl boyunca, 200 bin dolar)
- Danışmanlık giderleri (5 yıl boyunca, 1. Grup danışmanlık gideri limitsiz, 2. Grup danışmanlık gideri maksimum 250 bin dolar, 3. Grup danışmanlık gideri maksimum 100 bin dolar ve %50 destekli)
Şirketler bu desteklerden faydalanabilmek için Ekonomi Bakanlığı tarafından incelemeye tabi tutulmakta ve Bu inceleme 3 ana bölümde 10 farklı performans unsurunda yapılıyor.

Üç ana bölümde aşağıdaki yetkinliklere bakılmaktadır:

1- Firmanın operasyonel ve organizasyonel yetkinliği,
2- Firmanın finansal performansı,
3- Firmanın uluslararası gücü ve yıllar bazında göstermiş olduğu performansı,

On farklı performans unsurunda ise aşağıdaki kriterler ele alınmaktadır:

1- Stratejik planlama ve kurumsal performans,
2- Finansal performans,
3- Marka performansı,
4- Marka yönetimi,
5- Tedarik zinciri,
6- Müşteri, pazarlama ve ticaret yönetimi,
7- Ürün tasarım ve geliştirme,
8- İnsan kaynakları,
9- Kurumsal yönetişim,
10-  Bilgi sistemleri.

Bu incelemelerden geçen firmanın, başvurduğu marka ile ilgili, yukarıda belirlenen ana destek konularında "yurt dışı ağırlıklı olmak üzere" destek alabilmesi için 5 yıllık bütçesini hazırlaması gerekiyor. İlk 5 yıl için hazırlanan bütçede başarılı olunduğu takdirde Ekonomi Bakanlığı tarafından 5 yıl daha destek veriliyor.

"Turquality tabanlı bütçe yönetimi" iki şekilde ele alınıyor. İlk olarak ilgili markanın 5 yıllık bütçe çalışmasında, ikinci olarak da işletmenin 3 ana konu 10 farklı performans alanı incelemesinde devreye giriyor.

Turqulity tabanlı bütçe yönetimini diğerlerinden farklı olarak kurgulanması gereken konular nelerdir? diye soracak olursanız, şunları sıralayabilirim:

- Rakip analizi
- 1: 5 bütçeler
- Marka performansı bütçesi
- Birim, bölge, ürün, müşteri, dağıtım kanalı bazında satış ve karlılık bütçeleri
- Ar-Ge ve tasarım harcamaları bütçesi
- Bilgi işlem harcamaları bütçesi
- Reklam harcamaları bütçesi
- Ticari fuar harcamaları bütçesi
- Halkla ilişkiler harcamaları bütçesi
- Sponsorluk harcamaları bütçesi
- Ürün geliştirme harcamaları bütçesi
- Tedarik zinciri bütçesi
- Kurumsal insan kaynakları performans bütçesi
- Finansal performans bütçesi

Görüldüğü gibi, yapılan bütçelerle, bugünden işletmelerin, parasal ve sayısal hedeflerinin belirlenmesi, marka ile finansal performans hedeflerinin belirlenmesi, gelecek dönemlerde ihracatının artırılması ve markalaşması hedeflenmektedir. Şimdilik bu kadar, yukarıdaki her bir konuyu detaylı olarak diğer yazılarımda ele alacağım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar