Üniversite tercihi ve enerji

Mehmet KARA
Mehmet KARA ENERJİ GÜNDEMİ mehmetkara2007@yahoo.com.tr

Enerji gazetecileri eğitimle ilgilenir mi? 

Evet ya da hayır demek yerine anlatmayı deneyelim, kararı siz verin...

Yıllardır uzmanlaşmanın önemi anlatılır bize. 

Doğrudur da. Ne iş yaparsan yap, en iyisini yap anlayışını şiar edinmek insanları kendi alanlarında başarılı kılar. En iyi olmak için de uzmanlaşmak şarttır. 

Ancak günümüzde uzmanlaşmanın geldiği nokta, meslek sahipleri açısından çeşitli riskleri de beraberinde getiriyor. 
Biz buna uzmanlık körlüğü diyoruz. Sadece tek bir alana yoğunlaşmak, bütünü gözden kaçırmaya yol açabiliyor. Bu da, en iyisi olacağım diye yola çıktığınız bir mesleği iyi icra etmek bir yana, yaya kalmanıza bile neden olabiliyor. 

Diyelim ki enerji santralleri kuran bir firmada çalışıyorsunuz. Belediyelerin ya da merkezi yönetimin bayındırlık hizmetleriyle ilgili en ufak bir bilginiz yoksa, bazı noktalarda yanlışlar yapmanız, dolayısıyla çalıştığınız şirkete zarar vermeniz kaçınılmaz olabilir. 

EMO, üniversite adaylarına yönelik tercih kılavuzu hazırlamış

Çünkü kurulacak tesisin projesini çizdiniz ama küçük bir noktayı gözden kaçırdınız. Projeyi kondurmayı düşündüğünüz sahanın tam ortası yol için ayrılmış. Her şey silbaştan! 

Basite indirgeyerek anlatmaya çalıştık ama bunun gibi hiç akla gelmedik onlarca ihtimal daha vardır. 

Biz eğitim meselesiyle başlamıştık, oraya dönelim. 

Elektrik Mühendisleri Odası, şu günlerde okul seçmek için kafa yoran üniversite adaylarına yönelik bir tercih kılavuzu hazırlamış. 

EMO'nun kapsamındaki meslekleri edindirecek yüksek eğitim programlarına yer veriliyor. Hangi bölümden mezun olan ne iş yapar, iş imkanları ne durumda, diplamaların uluslararası geçerliliği var mı gibi sorulara cevaplar veriliyor. Ayrıntılara http://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=109530#.VZzeC_ntmkp adresinden ulaşılabiliyor. 

Tamam, EMO kendi üzerine düşeni gayet iyi yapmış. Peki EMO'nun kılavuzunun hitap etmediği diğer adaylar ne yapmalı? 

Eğer hangi bölümü seçeceğine hala karar verememiş bir üniversite adayı iseniz ya da çevrenizde bu durumda kişiler varsa bize kulak verin. 

Türkiye'nin en dinamik sektörü enerji. O yüzden en yüksek istihdam potansiyeli de burada. 

Ve enerji sektöründe iş bulabilmek için ille de elektrik, maden, enerji, makine, jeoloji, jeofizik, harita mühendisliği okumanız gerekmiyor. 

Enerji okuyanın her sektörle bir şekilde kesiştiği nokta var

Enerji sektörünün uzman hukukçulara da ihtiyacı var ve olacak. Avukat olacaksanız enerji hukuku alanında uzmanlaşın. Proje finansmanı ve proje sigortalama konusunda uzman bankacılara ve sigortacılara ihtiyaç duyulacak, ekonomi okuyacaksanız bir gözünüz hep enerjide olsun. 

Borsacı olma hedefiyle okul tercih edecekseniz, enerji borsası faaliyete geçti. Burada da enerji sektörünü bilen tanıyan dealer’lara, broker’lere, danışmanlara ihtiyaç olacak. Pazarlamacılık tam bana göre bir meslek diyorsanız, elektrik ticareti şirketleri sizin için tam biçilmiş kaftan. Bizim mesleği mi seçmek istiyorsunuz? Büyük isabet! Zaten iyi yetişmiş enerji gazetecilerine de ihtiyaç var. Aklınızda bulunsun. 

Ve aklınıza hangi meslek gelirse gelsin, büyük olasılıkla ucu bir şekilde enerjiye dokunacaktır. Yani hem okul seçerken hem okula devam ederken hem de bitirip de iş ararken tüm bunları göz önünde bulundurun. Enerji bu, ihmale gelmez. Tüm üniversite adaylarına başarılar! 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar