Varlık barışı kapsamında yurtdışı kazançlara ilişkin istisnalarda son süreler

Akif AKARCA / Dr.Mehmet ŞAFAK
Akif AKARCA / Dr.Mehmet ŞAFAK VERGİNİN GÜNDEMİ akif.akarca@alfaymm.com

Geçen haftaki yazımızda “Varlık Barışı” düzenlemeleri kapsamındaki yurt dışı ve yurtiçindeki varlıklara ilişkin olarak 405 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’yla uzatılan süreler ve buna ilişkin açıklamalarımız yer almıştı. Bu yazımızda ise, 7143 sayılı Kanun’un 10. maddesinin 13 nolu fıkrasının (h) bendinde yer alan, Varlık Barışı’nın “yurtdışı kazançlara ilişkin istisnalar” bölümüne ilişkin, 31 Ağustos 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 48 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla uzatılan süreler de göz önünde bulundurularak açıklamalarımız yapılacaktır.

Anılan düzenlemelre göre;

1) Tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların;

(aa) Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlara ilişkin iştirak hisselerinin satışından doğan kazançları,

(bb) Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlardan elde ettikleri iştirak kazançları,

(cc) Yurt dışında bulunan iş yeri ve daimi temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri ticari kazançları,

30/04/2019 tarihine kadar elde edilenler de dahil olmak üzere, 18 Mayıs 2018 tarihinden itibaren 30/06/2019 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi kaydıyla gelir veya kurumlar vergisinden müstesna olacaktır.

2) Tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumların tasfiyesinden doğan kazançları, 30/06/2019 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması kaydıyla gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacaktır.
Bu kazançların ilgili mevzuat çerçevesinde Türkiye’ye getirildiği, mükelleflerce kanaat verici belgelerle ispat edilecektir.

Yurt dışı iştirak kazançları ile yurt dışı iştirak hisselerinin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar, Türkiye’ye transfer edildiği hesap dönemine ilişkin verilecek yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinde gelire veya kurum kazancına dahil edilmek ve beyannamelerin ilgili satırında gösterilmek suretiyle vergiden istisna edilebilecektir. Keza, geçici vergi dönemlerinde de bu istisna uygulanabilecektir.

Yurt dışında bulunan işyeri veya daimi temsilci aracılığıyla elde edilen şube kazançları da Türkiye’ye transfer edildiği hesap dönemine ilişkin verilecek yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinde gelire veya kurum kazancına dahil edilmek ve beyannamelerin ilgili satırında gösterilmek suretiyle vergiden istisna edilebilecektir. Keza, geçici vergi dönemlerinde de bu istisna uygulanabilecektir.

Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumların, istisna hükmünün yürürlüğe girdiği tarihten 30/06/2019 tarihine kadar gerçekleşen tasfiyelerinden doğan ve 30/06/2019 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilen kazançları da Türkiye’ye transfer edildiği yıla ilişkin verilecek yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinde gelire veya kurum kazancına dahil edilmek ve beyannamelerin ilgili satırında gösterilmek suretiyle istisnaya konu edilecektir. Keza, geçici vergi dönemlerinde de bu istisna uygulanabilecektir.

Özel hesap dönemine tabi olan mükellefler ise belirtilen tarihler arasında elde ettikleri söz konusu kazançlarını, hesap dönemlerine göre 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin verilecek yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinde gelire veya kurum kazancına dahil etmek ve beyannamelerin ilgili satırında göstermek suretiyle istisnaya konu edebileceklerdir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Aramalı vergi incelemesi 26 Eylül 2019