Wall Street’te bahar rüzgarları eserken, gelişmekte olan piyasalar  neden kışa giriyor?

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Wall Street’te Trump yükselişi devam ediyor. Vergi indirimleri ve altyapı yatırımları ile büyümenin artacağı beklentisi  ABD hisselerinde yeni zirvelere ulaşılmasını sağlıyor.  Yükselişte Trump’un korumacı tedbirlerle destekleyeceği sözünü verdiği sanayi hisseleri başı çekiyor.

Ancak güçlü dolar ve yükselen faizler bahar havasını bozuyor

Resmin karanlık yüzünde harcamalardaki artışın enflasyonu artıracağı ve Fed’in faiz artışını hızlandıracağı beklentisi ile güçlenen dolar ve yükselen uzun vadeli faizler var.  Her iki beklentide gerçekçi temellere dayanıyor.

Genişleyici politikalar reel ekonomiden çok enflasyonu artıracak

İşsizliğin küresel kriz sonrası gördüğü en düşük seviyelere gerilediği ve verimlilik artışlarının gerilediği bir ortamda vergi indirimleri ve kamu harcamalarıyla ekonominin canlandırılmaya çalışılması reel büyümedeki artışı sınırlarken, kaçınılmaz olarak enflasyonu artıracak.  

Korumacı politikalar kısa vadede büyümeyi  ve enflasyonu artırır

Trump’ın sürpriz seçim galibiyetinin arkasında Meksika ve Çin gibi ülkelerden gelen mallara gümrük vergisi koyarak (%35-%40) ve Meksika’dan yasadışı insan göçünü engelleyerek ABD üreticisini koruma taahhüdü var. Bu korumacı politika kaçınılmaz olarak iç talebe dayalı büyümeyi ve enflasyonu hızlandıracak.   

Verim eğrilerindeki dikleşme devam edecek

Büyümenin hızlandığı ve enflasyonun arttığı bir konjonktür yalnızca Fed’in faizleri daha hızlı artırmasına  yol açmayacak. Enflasyonist beklentilerin bozulması ve genişleyici maliye politikalarının uygulanması verim eğrilerinin dikleşmesi yoluyla uzun dönemli faizleri yukarı çekecek.

Dolardaki güçlenme devam edecek

Büyümedeki canlanma, para  politikasındaki sıkılaşma ve verim eğrilerindeki dikleşme ABD dolarının güçlenmesini destekliyor. .Dolardaki güçlenmenin devam etmesi bir süre sonra kendi kendini besleyen kısır bir döngüye yol açabilir. (i) Borcu yüksek gelişmekte olan şirketlerin panik dolar talepleri ve (ii) yükümlülüklerini yerine getiremeyen şirketlerin iflaslarıyla küresel risk iştahının bozulması dolardaki değer artışını hızlandırabilir.    

Gelişmekte olan piyasalar kışa giriyor 

Wall Street’te bahar rüzgarları eserken gelişmekte olan piyasaların kışa girmesinde iki temel neden var: (i) Trump döneminde korumacı tedbirlerin uygulanması ihracat ağırlıklı gelişmekte olan ülkeleri baskılayacak. (ii) Doların güçlenmesi ve faizlerdeki artış yüksek döviz borcu olan gelişmekte olan ülkeleri vuracak.

ABD büyümesine duyarlı Latin Amerika ve ihracatçı Asya baskı altında

Yeni dönemde korumacı politikaların güçleneceği endişesi gelişmekte olan piyasalarda sert satışlar görülüyor. ABD ekonomisi ile ihracat ilişkisi güçlü olan Latin Amerika ve Asya ülkeleri satış dalgasında başı çekiyor.

Cari dengesi bozuk ve döviz borcu yüksek ülkeler baskı altında

Yurtdışı tasarruflarla büyümesini finanse eden gelişmekte olan piyasalar önümüzdeki dönemde baskı altında kalacak. Son on yılda ekonomi alanında elde ettiği başarılara rağmen bozuk cari dengesi ve yüksek dış borcu ile Türkiye dış denge anlamında en kırılgan ülkelerden birisi.  Son dönemde jeopolitik rsiklerdeki artış Türkiye'nin kırılganlığının daha da artmasına neden oldu.

Trump sonrası sakin seyir Türkiye varlıklarında pozisyon azaltmak için kullanılabilir  

Seçim sonrası ilk piyasa tepkilerini gördükten sonra Dünya gazetesi okurları için yaptığımız değerlendirmede Trump sonrası sakin seyrin Türkiye  varlıklarında pozisyon azaltmak için kullanılabileceğini söylemiştik.  Görüşümüzü koruyoruz.

Trump dönemi politikaları Türkiye gibi ülkeleri desteklemiyor

Wall Street’te yeni rekorlara imza atılması veya Trump’ın danışmanlarının Türkiye  ile ilişkiler konusunda olumlu yorumlar yapması nedeniyle görüşümüzü değiştirmiyoruz.  Trump döneminde kurulacak yeni dünya düzeni gelişmekte olan piyasaları ve Türkiye’yi desteklemiyor.  Wall  Street’te bahar rüzgarları bir süre  daha esebilir. Ancak gelişmekte olan piyasalar ve Türkiye  kışa giriyor.  

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019