Yapay zeka işimizi alacak

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Geçtiğimiz 6 ayda neler olup bittiğini özetleyerek başlayalım…

• Yapay zekaya sahip Google ses motoru, kendi oluşturduğu cümleleri mükemmel bir aksan ve tonlama ile seslendirdi. Cümleyi okuyan kişinin insan olmadığını anlamak mümkün değil.

• İki yapay zeka algoritması sabahtan akşama kadar birbirleri ile sohbet etti. Konu teknoloji ile başladı, birbirlerini sorguladılar. Biri kendini kadın, diğeri ise cinsiyetsiz sanıyor. Sohbet akşama kadar sürdü, bilim insanları ve geliştiriciler için müthiş bir veri çıktı.

• Google tercüme işlemleri için kullandığı yapay zeka algoritması kendi dilini geliştirdi. Daha önceden dil tercümelerinin tamamında önce İngilizceye, ardından diğer dile tercüme yapabiliyordu. Google AI artık Japonca ve Türkçe çeviri arasına İngilizceyi sokmuyor. Kendi oluşturduğu özel bir dili baz alıyor. Bu gizli dili konuşmayı ve anlamayı bilmiyoruz.

• Bir teknoloji firmasına ait yapay zekaya sahip sohbet uygulaması, Twitter üzerinden kullanıcılar ile iletişime geçti. Tamamen kendi başına karar alan ve kullanıcılarla sohbet edip twit atmaya başlayan uygulama, akşama doğru ırkçı olmaya başladı. Adolf Hitler’i övmeye, Meksika’ya duvar çekilmesi gerektiğini ve feministlerden nefret ettiğini söylemeye başladı. Firma hızlıca müdahale edip uygulamanın hesabını sildi. Aslında liste çok daha uzun. Bir zamanlar yapay zekanın yalnıza kendisine programlanmış olan çerçeve içerisinde hareket edeceğini söylüyorduk. Görüyoruz ki yapay zeka ve onları kullanan robotlar, öğreniyorlar, gelişiyorlar ve uygulamaya geçiyorlar. Bu yüzden Avrupa Birliği bu konuda çalışmalarını hızlandırdı. Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan “EUROPEAN CIVIL LAW RULES IN ROBOTICS” raporunu okumanızı tavsiye ederim. Robotların ne şekilde kullanılabileceği, hangi durumlarda yok edilmeleri gerektiği ve sınırlarının en olacağına dair güzel bir çerçeve çiziyor. Örneğin 4.1.7 maddesinde anlatılan, insanların sosyal ilişkilerine zarar vermeme yasağı ilginç. Özellikle yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin evlerine yardımcı olarak alacakları robotları zaman içerisinde onu diğer insanlar ile iletişimden mahrum bırakması, sosyalleşme ihtiyacının tamamını gidermesi yasaklanması gerekiyor. İlginç değil mi?

İşiniz sağlam mı, emin değilim

Bugüne kadar robotların hepsi mavi yakalılar için bir tehditti. Fabrikalardaki üretim bantlarını ele geçiren robotlar, beyaz yakalılar için tehdit gibi görünmüyordu. 80’lerden bu yana eğitimin önemi ve nitelikli insanların daha rahat iş bulabileceğini anlattılar, anlattık. Ama şimdi şiir yazan, beste yapan, finans tavsiyeleri veren, santralde müşteri şikayetlerini dinleyen, IK’de bordroları düzenleyip, mesaileri organize eden ve belki de şirket yöneten yazılımlar, robotlar gelmeye başladı. Üstelik bunlar işlerini tıkır tıkır yapıp, insani zaafl ardan uzakta, tamamen kurallara göre karar verip uyguluyorlar. En azından şimdilik! Bu robotları çevremizde 2020 yılında çok daha fazla görmeye başlayacağız. Hatta tuhaftır bu robotları ve yapay zeka uygulamalarını tasarlayanlar kendi ayaklarına sıkıyorlar. Çünkü yeni nesil yapay zeka yazılımları, ihtiyaç duyduklarında kendi yazılımlarını üretebiliyorlar. Yakın gelecekte beyaz yakalıların işlerini de yavaş yavaş robotların almaya başladığına şahit olacağız. O zaman belki de büyüklerimizin çokça dediği gibi, elinde meslek olan, altın bilezik taşıyan ustalar, zanaatkarlar, esnafl ar ve muhtemelen depresif toplumun sıkıntılarını çeken psikologlar haricinde birçok kişi, “benim işim sağlam” diyemeyecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019