Yapay zeka sonrasında bize gerek kalmayacak

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Geçtiğimiz günlerde ilginç bir haber gözüme ilişti. Google yeni nesil resim tarama teknolojisi sayesine Instagram resimlerinizi tarayacak ve size anında tabağın kaç kalori olduğunu söyleyecek. Şimdi pek hatırlanmaz ancak Instagram ilk popüler olduğunda neredeyse yalnızca yemek fotoğrafı paylaşımları yapılıyordu. Hatta bir süre sonra yalnızca yediklerinizin resimlerinin paylaşabileceğini alternatif servisler çıktı ancak kısa sürede yok oldular. 

Konumuza dönecek olursak, Google yeni teknolojileri sayesinde artık bir fotoğraftaki yiyecekleri tahmin edecek, porsiyonu hesaplayacak ve kalori tablosuna göre karşılaştırıp size değerini söyleyebilecek. En azından üzerinde çalışılan proje bu. 

Yapay zeka yazılımları üzerine hem Google hem de farklı yazılım geliştiriciler uzun zamandır çalışıyorlar. Yapay zeka denince aklımıza hemen bilimkurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz robotlar ya da tüm dünyayı cehenneme çeviren büyük bilgisayarlar geliyor. Ancak günümüzde hali hazırda zaten yarı yapay zeka sistemleri özellikle perakende ve elektronik ticaret sektöründe yoğun bir şekilde kullanılıyor. 

Amazon’da siz sipariş verdikçe ve yeni şeyler satın aldıkça, size gönderilen tavsiyeler büyük veri istatistiği ile hareket eden yapay zeka yazılımları ile sağlanıyor. Aynı zamanda büyük perakende zincirleri hava durumundan trafiğe, bu senenin moda renklerinden bölge insanının sosyo ekonomik durumuna kadar birçok veriyi harmanlayarak en ideal tasarımları, ürün çeşitlerini, fiyatlandırmayı ve hatta reyon tasarımını akıllı sistemler üzerinden yönetmeye çalışıyorlar. 

Yapay zeka yazılımları kısaca var olan verileri toplayabilme, bunları karşılaştırmalı olarak analiz edebilme ve bu verilerden anlamlı bir sonuç çıkarma üçlüsünü gerçekleştirebilen yazılımlar. İnsanoğlunun duyu organları ile elde ettiği verileri onlar dijital dünyadan ve sensörleri üzerinden alıyorlar. Büyük veriyi kullanarak geçmiş kararları ve sonuçları ile kıyaslayıp daha iyi bir sonuç üretmeye çalışıyorlar. Ve en sonunda size bir sonraki aşama için en ideal çözümü üretiyorlar. 

Yakında birçok kritik iş için bu tarz yapay zeka yazılımlar aktif olarak görev almaya başlayabilir. Örneğin hava trafiğinin düzenlenmesi, finansal araçların yönetilmesi ve hatta kritik ameliyatların yapılmasından bile yapay zeka yazılımları görev almaya başlayabilir. Burada kendimize soracağımız soru şu olacak; insan hatasının olmadığı makinaların bu mükemmel dünyasında yaşamak keyifli olacak mı?
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019