Yeni kanun elektriğe ne kadar ilaç olur?

Mehmet KARA
Mehmet KARA ENERJİ GÜNDEMİ mehmetkara2007@yahoo.com.tr

Enerji mevzuatında değişiklikler getiren tasarının yasalaşması, sektör üzerindeki etkisini hemen gösterdi. Bunu sektörün önde gelen oyuncularının üst yöneticileriyle yaptığımız temaslardan anlıyoruz. Aslında bunun işaretini, daha tasarı yasalaşmadan Borsa İstanbul’daki elektrik sektörü endeksinin hareketinden de gördük. 

Peki yeni kanunun yol açtığı bu iki olumlu sinyalin nedeni nedir? 

Sıralayalım… Birincisi, yeni kanun, elektrikteki kayıp kaçak bedellerinin tüketiciden alınıp alınmayacağıyla ilgili tartışmalara son veriyor. Bu bedellerin iadesiyle ilgili binlerce başvuruyla boğuşan elektrik şirketlerinin mali verileri bundan olumlu etkilenecek. Ayrıca bu şirketlerin, bugüne kadar mahkeme kararıyla iade ettikleri ya da karşılık ayırdıkları kayıp kaçak bedelleri, yasanın devreye girmesiyle bilançolara bu kez artı olarak dönecek. 

Yeni yasanın bazı elektrik şirketi hisselerini olumlu etkileyen bir başka yönü de devletin yerli kömüre dayalı elektrik üreticilerine bazı avantajlar sağlamaya hazırlanması. Bunlar arasında yerli kömür elektriğine prim verilmesi gibi ihtimali de var. Ayrıca bu tip santrallere çevresel yükümlülüklerini yerine getirirken bazı destekler sunulması da muhtemel. 

Ancak yerli kömür santrallerine yönelik desteklerin tüm şirketleri olumlu etkileyeceğini söylemek biraz zor. Çünkü yerli kömürün daha fazla devreye sokulması aslında özellikle üretim portföyü doğalgaz ağırlıklı bazı şirketlerin üretim ve satışlarını olumsuz etkileyebilir. 

Yine de genel olarak elektrik sektöründeki oyuncuları olumlu etkileyecek bir yasa değişikliğinden söz ediyoruz. Dolayısıyla her şirketin durumu farklı değerlendirmeyi gerektirse de, mevzuat değişikliğinin sektörün bütününü olumlu etkilediğini söylemek yanlış olmaz. 

Yine de, elektrik sektörünün asıl sorununun piyasada fiyatların serbestçe oluşmasının önündeki engeller olduğunu söylemekte yarar var. 

Yani Yasa değişikliği kimi yaralarına merhem olsa da sektörün her yeri yara bere içinde olduğundan daha kapsamlı bir tedaviye ihtiyaç olduğu kesin.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar