Yeni ürünler işimizi şekillendirecek

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Dün tanıtımı gerçekleştirilen Xbox One S ve bugün itibariyle tüm bilgisayarlara gelecek olan Windows 10 güncellemesi Microsoft açısından önemli bir dönüm noktası. Yıllardır konuşulan tek platforma doğru bir adım daha yaklaştı Microsoft. Böylece artık marketler birleşiyor, arabirimler yakınlaşıyor ve tabetletten bilgisayara, akıllı telefondan konsola kadar tüm ürünler birbirleri ile daha uyumlu bir şekilde çalışacak. Bill Gates’in katıldığım en önemli öngörüsü, üretim için klavyeye ve geleneksel bilgisayarlara olan ihtiyacın devam edeceği idi. Bu öngörü her geçen gün kendini kanıtlıyor. Ancak daha da önemlisi işletim sistemi alanında da bu öngörünün temeli olan Windows hakimiyetini korumaya devam ediyor. 

Android, iOS ve Windows tabanlı tabletler ve cihazlar kullanan biri olarak yalnızca Windows tabanlı bir cihaz ile işlerimi sorunsuz bir şekilde yürütmeye devam edebiliyorum. E-posta okumak, sörf yapmak ya da temel işlemler için Android ve iOS cihazlar yeterli. Ancak iş raporlar oluşturmak, verileri düzenlemek, sunumlar hazırlamak veya işimizin özü olan tasarım süreçleri ile ilgilenmek olduğunda Windows halen vazgeçilmez oluyor. 

Ancak aynı durum akıllı telefonlar için geçerli değil. Yani en azından benim için geçerli değil. Çok uzun zamandır Android tabanlı cihazlar kullanıyorum. Son 4 yıldır ise Note serisi profesyonel iş yaşamımda kullanım ihtiyaçlarını karşılıyor. Dün Samsung bir lansman ile Note serisini 7’ye yükseltti. Kafanız karışmasın, Note 6 diye bir ürün asla olmayacak. Kendi Galaxy Serisi ile uyumlu hale getirmek için 6’yı ıskalayıp doğrudan 7 diye devam ettiler. Benzer bir pazarlama ve isimlendirme stratejisini Windows 8’den sonra doğrudan 10 geldiğinde görmüştük. Note 7, geleneksel özelliklerinin yanı sıra kalemin yeteneklerinin gelişmesi ve iris tanıma ile iş ihtiyaçlarında farklı alanları da artık karşılayacak. Kalemin bir çevirmen gibi kullanılarak ekranda doğrultulduğu metni çevirmesi, su altında da kullanılabilecek olması güzel. İris tanıma sayesinde artık biyometrik güvenlik tam anlamıyla çalışmaya başladı. Özellikle Samsung Pay gibi servisler bu güvenlik metodu sayesinde daha güvenli alışveriş imkanı sunacak. Yıllardır kullandığım kredi kartımı nasıl olduysa birileri kopyalayıp küçük bir internet alışverişinde kullanmışlar. Kredi kartının doğrudan kullanılmasına artık şüpheli yaklaşanlar tayfasına ben de eklendim. Dolayısıyla alternatif ödeme sistemlerini ve özellikle biyometrik güvenlik ile korunanları öncelemek mantıklı. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019