Yeni yılda daha ucuz internet

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

İlk web sitemi bundan tam 17 yıl önce yapmıştım. O zamanlar oldukça popüler olan Microsoft FrontPage ile web sitesi tasarlarken en çok dikkat ettiğimiz şey, tüm sayfaların maksimum 250 KB büyüklüğünde olması idi. Çünkü 56 KB/s modemle yaptığımız bağlantılar sebebiyle bir web sayfasının hızlı yüklenebilmesi için daha optimize, daha küçük boyutlu olmasını sağlamak zorundaydınız. Şimdilerde popüler haber sitelerinin yalnızca ana sayfası ortama 6 MB ediyor. Bir haber sitesinde birkaç galeri gezmek, bir iki video izlemek, manşetteki haberlere göz gezdirmek size muhtemelen toplamda 100 MB’a mâl olabilir. 

Servis sağlayıcıların minimum oranda sunmuş olduğu 6 GB kotalı internet bağlantı seçenekleri bu yüzden anlamsızlaşıyor. Hatta 25 GB’tan sonra başlayan adil kullanım paketleri bile ay ortasına gelmeden dolmuş oluyor. Tüketiciler evlerinde birden çok cihazı internete bağlamak, zengin medya içeriğine ulaşmak, akıllı telefon, televizyon, oyun konsolu, tablet ve bilgisayarlarının ihtiyaç duyduğu sistem güncellemelerini yapmak ve keyfi bozulmadan internette gezinmek için daha yüksek hız kadar daha geniş kota paketlerine ihtiyaç duyuyor. Dikkat ederseniz tüm internet servis sağlayıcılar farklı cihaz ve ses paketi kampanyalarını bir kenara bırakırsak benzer paketleri benzer fiyatlarla tüketiciye sunuyor. Konuyu geçmişten beri takip etmiş olanlar bilirler, bunun sebebi, Türkiye’de bakır telefon hatlarına sahip tek kurumun Türk Telekom olması ve bu altyapıyı tüm diğer servis sağlayıcılara toptan olarak satması. Bu toptan satış fiyatını da BTK belirler ve tüm servis sağlayıcılar bu fiyatlar üzerinde maliyetlendirme yaparlar. Örneğin 8 Mbit bağlantı hızı ve limitsiz kota kullanım çerçevesinde toptan fiyat 40.57 TL’dir. Aynı bağlantı hızı için 50 GB kota koyacak olursanız toptan maliyet 20.51 TL olarak gerçekleşiyor. Servis sağlayıcılar bu fiyatlar üzerine kendi kâr paylarını ve işletme giderlerini koyarak tüketiciye internet bağlantısı sunuyorlar. 

BTK şimdi yeni bir çalışma gerçekleştiriyor. Bu çalışma çerçevesinde fiyatlar artık sunulacak hızdan bağımsız olarak her bir tüketici için sabit olarak alınacak. Daha sonra her bir tüketicinin kullandığı internet kotası kadar da maliyetlendirme yapılacak. Yani artık çok daha esnek internet bağlantı seçenekleri sunulabilecek. Burada kritik olan nokta ise MB başına maliyetlendirmenin nasıl olacağı. İnternetin artık bir lüks değil ihtiyaç haline geldiği, evdeki tüm cihazların akıllandığı ve internet üzerinden takip edilen zengin içeriğin giderek daha da arttığı bir dünyada bu maliyetlerin daha da makul olması en büyük beklenti. Bu gerçekleşir ise, kullanıcıların kota cenderesinden kurtularak hızlı ve ucuz internete kavuştuğumuz bir yıl geliyor olabilir. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019