Yerelleştirmenin başarısı

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

Önceki haftalarda Webrazzi Summit, Dijital Ekonomi ve Sosyal Medya Konferansı'ndan söz etmiştik. Geçtiğmiz çarşamba günü gerçekleştirilen konferansta, sosyal medya ve dijital pazarlama konusu enine boşuna tartışıldı. Dijital pazarlama dünyasının gediklilerinden Arda Kutsal'ın evsahipliği ve sunumuyla gerçekleştirilen konferansın konuklarından biri de Facebook Uluslararası iş Geliştirme Müdürü Christian Hernandez Gallardo'ydu. Gallardo konuşmasında, 3 Kasım Çarşamba itibariyle dünyada 500 milyon, Türkiye'de toplam 23 milyon 129 bin 20 kişinin kullandığı en büyük sosyal ağ olan Facebook'un başarısıyla ilgili gerçekten çarpıcı ipuçları verdi.

Bu ipuçlarına geçmeden önce söz kullanıcı sayılarından açılmışken, Facebook'la ilgili son derece faydalı istatistikleri bulabileceğiniz bir adresten söz edelim. Öğleden sonra gerçekleştirdiği sunumuyla Jan Rezab, kurucu ortağı olduğu Facebakers.com'un sağladığı yerel ve küresel istatistikleri, ayrıca uygulamaları ayrıntılarıyla anlattı. Bu adreste tıpkı Google Insight gibi sosyal medya ve Facebook'ta gerçekleştireceğiniz kampanyalarla ilgili son derece faydalı araçlar bulabilirsiniz.

Gelelim Gallardo'ya... Christian Hernandez Gallardo, bundan bir kaç yıl önce Facebook'un dünyada 500 milyon kullanıcıya ulaşabileceğini kimsenin tahmin edemeyeceğini belirterek, geliştirdikleri araçlar kadar yerelleştirmenin de bu başarıda büyük önem taşıdığının altını çiziyor. Facebook için sosyal etkileşim ve gerçek kişilerin, gerçek kimliklerin önemli olduğunu, platformun bu iki temel ayak üzerine yükseldiğini anlatan Gallardo, Facebook'un yerelleştirme macerasını şu sözlerle anlatıyor.

"Facebook'un Türkçe ve diğer dillere çevrilmesi konusu gündeme geldiğinde, bunun maliyeti milyon dolarlara ulaşıyordu. Ancak mühendisler, siteyi kullanıcıların kendi dillerine çevirmesi için bir araç geliştirmeyi önerdiler. Bu araçları koyduk ve Facebook Türkçeye çevrildi. Binlerce kişi çeviri yolladı, biz de bu çevirilere bakıp içlerinden doğrularını seçtik, en çok kişinin tercih ettiği çevirileri kullandık ve 24 saat içinde  Facebook'u Türkçeye çevirdik. Bunu biz değil, siz yaptınız."

Evet, Gallaro, kullanıcıların işin içine katılmasıyla Facebook'un dünyanın pek çok diline çevrildiğini  ve bu yerelleştirme atağının 500 milyonluk kullanıcı başarısında önemli olduğunu söylüyor. Ancak "Facebook'un Türkiye'deki başarısının sırrı nedir?" diye sorulduğunda Gallaro bunun biraz ulusal karakterle ilgili olduğunu düşünüyor:

"Facebook Türkiye'de çok büyük, çünkü  birbirinize konuşmayı, paylaşmayı hikayeler anlatmayı seviyorsunuz, sözlü kültür sizin için çok önemli. Biz size yalnızca bir platform sağladık. Böylece kahveye gitmeden de birbirinizle paylaşabilir, konuşabilir hale geldiniz."  

Facebook üzerinde en yaygın oyun olan sosyal çiftçilik oyunu Farmville'in, Facebook kullanıcı sayısı açısından dünyada dördüncü sırada gelen Türkiye'de de çok büyük kullanıcı sayılarına ulaşmasına şaşmamak gerekiyor. Ancak Gallaro, Türkiye'de Farmville'den sonra ikinci büyük oyunun "okey" olmasını da şu sözlerle açıklıyor:

"Sizin gibi bir de Fransa'da yerel uygulama geliştiriciler çok güçlü. Fransızlar ve Türkler yerel oyun geliştirme konusunda çok canlı, çünkü sizin de Fransızlar gibi milli gururunuz çok yüksek ve siz de onlar gibi kendi dilinize çok düşkünsünüz."

Gerçek kişiler ve paylaşım üzerine kurulu Facebook platformunda birlikte oyun oynama, beraber video ve televizyon seyretme, kitap seçme, arkadaşlarla alışveriş yapma, televizyonda arkadaşlarla maç izleme gibi uygulamaların giderek yaygınlaşacağını söyleyen Gallaro'nun verdiği bazı çarpıcı sayılarla bitirelim isterseniz:

- Dünyada toplam 500 milyon kullanıcısı olan Facebook'ta her kullanıcının ortalama 130 arkadaşı var, ama bu sayı Türkiye'de ortalamanın üzerinde.

- 500 milyon kişiden 250 milyonu her gün Facebook kullanıyor.

- 500 milyon kullanıcı Facebook'ta toplam 900 milyondan fazla sayfa, grup, etkinlik gibi nesneyle ilgileniyor.

-  Facebook'ta ayda 30 milyar parça paylaşılıyor ve aktif kullanıcı başına ortalama 90 parça içerik üretiliyor. 

- Facebook'taki sosyal oyunları 200 milyon aktif  kullanıcı oynuyor.

- Facebook üzerinde saniyede 3 video paylaşılıyor ve ayda 55 milyon video yükleniyor. Türkiye'den yılda yüklenen video sayısı ise 94 milyon.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018