Yerli oto Gaziantep'e yakışır

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

 

  
Gaziantep deyince çocukluğum, gençliğim aklıma gelir. Bitirdiğim Gaziantep Atatürk Lisesi ile Ga-ziantep Lisesi rekabeti aklıma gelir. Ömer Asım Mahsereci, Ferhunde Göçmez gibi örnek öğretmenler aklıma gelir. Hoş aklıma gelenleri sıralasam destan olur.
Türkiye çapında yapılan sınavda derece yaparak karşılıksız bursla Sanat Enstitüsü'nden 1973 yılında Gaziantepli gençlerle Adana Teknik Lisesi'ne 1973'te davul zurna ile uğurlanışımızın, çalışkan An-teplilerin çocuklarını nasıl desteklendiğini sonradan daha iyi anladım. Mutfağı dünyaca ünlü, fıstığına kim şapka çıkarmaz ki. Tarımsal gelişimi üst düzeyde, daha da önemlisi, çok çalışkan ve bir o kadar da yaşama değer katan insanlar şehri Gaziantep.
Çalışkanlıkları ve ileri görüşlülükleri 60'lı yıllardan başlayan sanat enstitülerine önem vermeleri ile de kendini gösteriyor. Sanayi üretimi bakımından bu insanların başaramayacakları bir şey olduğuna inanmam.
Gaziantepli iş adamlarından birisi bir yenilik yapsa, diğerleri ondan bir adım daha öne geçmek için mücadele ederler. Bu durum müthiş bir müteşebbislik ruhu yaratıyor. Baksanıza, kaç tana sanayi böl-gesi ful çalışıyor. Burada nitelikli işgücünün işsiz kalması çok zordur. Bu kadar göç olmasına rağmen absorbasyon açısından büyük bir problem yaşamıyor kent.
Hangi sanayi dalını ele alırsanız alın, güzel bir rekabet ve gelişmeye açık birçok yönle karşılaşmanız kaçınılmaz. Ortadoğu, Önasya, Afrika pazarlarına yakınlık coğrafi avantajlar sağlıyor. Mersin ve İskenderun limanlarına yakınlık da öyle. Bunlardan daha önemlisi, çalışkan bir işgücü ve yenilikleri takip eden rekabetçi bir müteşebbislik ruhu var orada.
Dünyada yeni bir otomobil markasının yaratılmasındaki zorlukları herkes biliyor. Ancak; Türkiye olarak böyle bir proje gerçekleştirilecekse, porejenin Gaziantep'e verilmesi kanımca tam isabet olur.
Mevcut kamu arazilerinin bu proje için tahsisinde Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Ticaret Odası rol oynayabilir. Ünlü işadamları bir konsorsiyum oluşturabilir. Avantajlar, projeler bazında dile getirilebilir. Kamuoyu oluşturulabilir. Resmi makamlar nezdinde ikna yolları açılabilir.
Orada, yan sanayinin güçlü olması, iş gücünün nitelikli olması, iç ve dış pazarlara yakın bir coğraf-yanın avantajlarının çok olması, müteşebbislik ruhunun aktivitasyonunun yüksek olması, gibi verilerin otomobil/araç üretimi ve pazarlanması işini kolaylaştırıcı unsurlar elimizin altında duruyor. Bence, adı bile ANTEP-ANTEB konulabilir. Gördüğüm manzara budur.
Gaziantep, bu üretimi yapmayı hak ediyor. Gaziantepli İşadamlarının(ki tüm iş âleminin bu projeye sıcak bakması realitelere ve çıkarlara uygun düşer), bürokratların, siyasetçilerin, özellikle de Gazian-tep'e çokça emekleri geçmiş bulunan eski ve yeni belediye başkanlarının böyle bir projeye sarılacak-larını umuyorum.
Projelendirilme, üretim, lojistik, gümrük, dış ticaret konularında bilgilendirmede her türlü desteği vermek de benim borcum olsun. Kendini bir nevi Gaziantepli sayan bendenizden hatırlatması ağam. Buradaki şive insanı öyle bir sararki oraya gelenler Gaziantepliye kısa sürede benzer. Kimse, bu şi-venin sıcaklığında kötülük düşünmez. Sentezisazyon, harmonizasyon burada yaşıyor.
Malatya-Gaziantep-Akdeniz hattı üretim ve yeniliklerin yeni merkezleri olarak yükselecektir. Bunu önceden görenlerin uluslararası alanda boy göstereceklerini yakın zamanda göreceğiz.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar