Yerli üretim sözde değil özde destek bekliyor

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

Türkiye Hisarlar AŞ’yi, ürettiği yüzde 100 yerli tasarım 4x4 arazi aracı Turkar ile yakından tanıdı. 1974 yılında kurulan firma, tarım makineleri, traktör ve iş makineleri kabinleri üretmenin yanında kendi markasını da yaratmaya yöneldi. İlk marka olarak da Turkar’ı üretti. Kırsal ambulans, itfaiye, arama kurtarma, askeri taktik ve lojistik alanlarında kullanılabilen Turkar, aynı zamanda Türkiye’nin ilk yerli arazi aracı unvanını da aldı. Üretim, Cumhurbaşkanı’nın babayiğit aradığı döneme denk geldi. Ama seri üretime geçilemedi çünkü devlet desteği neredeyse yok. 

Hisarlar, geçtiğimiz günlerde sektörde bir ilk olan Ar-Ge merkezinin resmi açılışını yaptı ve burada geliştirdiği ürünleri tanıttı. Açılışa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı. Hisarlar’ın kurucusu Fazlı Türker, ağzı laf yapan, çekinmeden sektörel sıkıntıları en üst makamlara söyleyebilen bir sanayici. Genç oğlu ve şirketin CEO’su Zafer Türker de gözü kara bir yönetici. Teknolojiye meraklı ve sürekli yenilikçi ürünlerle şirketi büyütmeye çalışıyor, TÜBİTAK’a projeler sunuyor. Kendilerini iyi ifade eden baba-oğul her plartformda düşüncelerini çekinmeden söyleyebilen yapıya da sahipler. 

Bakanın olduğu açılışta, Turkar’ın doğuşuyla ilgili bilgiler veren Fazlı Türker, “Yüzde 100 yerli tasarım 4x4 çok maksatlı konsept araç üretme arzumuz 1960’lara dayanıyor. O yıllarda motorlu araçlar çok azdı. Ulaşım ve tarım işleri zor koşullarda yapılıyordu. O günkü olumsuz koşullar, bu zorlukların üstesinden gelebilecek bir araç hayalimizi doğurdu. Cumhurbaşkanımızın yerli araç üretiminde babayiğitler aranıyor açıklaması üzerine kimseden talimat almadan kendimize güvenerek bilgi birikimimizi otomobil sektörüne aktararak, aranan babayiğitlerden birisi olmaya karar verdik. Bu amaç uğruna 2005 yılında Turkar’ı ürettik” dedikten sonra ekledi “Hiçbir sanayi sektörü yoktur ki kamu desteği olmadan mevcudiyetini sürdürebilsin. Kamu desteği olmadan gelişmek mümkün değil.” 

Mesaj çok açık, “biz ürettik, siz destekleyin.” Zafer Türker, finans konusuna da değindi, yurtdışından finans sağladıklarını anlattı. “5 yıllık iş planımızda büyüme öngörüyoruz. Bunun için öncelikle finansmanı desteklememiz gerekiyordu, Darby Özel Yatırım Fonu ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile uzun vadeli finansman ve öz sermaye anlaşması yaptık” dedi, yurtdışından sağladıkları finansmandan sözetti. 

Aynı açılışta, Bakan Fikri Işık, yerli üretime her aşamada destek verdiklerini söyledi. Öyleyse, biz de doğal olarak Turkar’ın desteklenmesini bekliyoruz. Hiç değilse her kamu kurumuna bir tane Turkar alsalar Hisarlar seri üretime geçebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017