Yıkıcı teknolojilerde tarafımızı seçelim

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

2018’de teknoloji dünyasında yine birbirinden ilginç gelişmeler yaşanıyor. Kimi zaman önceden öngörebildiğimiz değişimler vardı. Ancak şimdi devrimsel ya da yıkıcı teknolojiler bir anda geliyor, iş yapış biçimimizi değiştiriyor ve sonra da kendisi bile bir başka teknoloji ile yıkılıp yerle yeksan oluyor.

Mesela yayıncılığı ele alalım. Kağıdı bir anda öldürdüklerini ilan edenler, alelacele web sitelerine büyük yatırımlar yaptılar. Milenyum nesli bilgisayar başına bağımlı kalmak istemedi ve tüm işlerini mobil cihazlara havale etti. Bir anda web siteleri out, mobil uygulamalar in oldu. Ancak birkaç yıl içerisinde mobil uygulamaların da o kadar popüler hale gelmediklerini, yapılan yatırımların boşa çıktığını gördük. Sosyal medya uygulamaları krallıklarını ilan ettiler. Birçok marka sosyal medyaya yatırım yaptı, günlük olarak haber akışlarını sosyal medya üzerinden yaptı. Şimdi ise yeni bir devrim yaşanıyor… akıllı nesneler ile birlikte artık haber akışı için bir sosyal medya uygulamasına ve hesabına da mahkum değilsiniz. Sesli komutlar ile çalışan cihazlar, yapay zeka uygulamaları yani kişisel asistanlarınız zaten size haberleri vermeye başlayacak. Örneğin Android kullanıcısı iseniz, akşam saatlerine yaklaştığınızda, eve gidiş sürenizin 15 dakika arttığını ekranda görebiliyorsunuz. Detaylara baktığınızda TEM girişindeki kazadan haberdar oluyorsunuz. Google bana alternatif güzergahlar öneriyor. Zaten bu kadar yoğun bir enformasyon talebimin varacağı nihai sonuç da bu değil miydi? Gazete sitelerine bakacak, ya da TV’den kaza haberini öğrenecektim. Bunun trafiğe olumsuz etkilerini tahayyül edip, harita uygulamasını açacak ve kazanın eden olduğu trafiği görecektim. Ardından alternatif rota belirlemeye çalışacaktım. Duyu organlarımızdan beynimize akan binlerce verinin tahlilini yapmak yerine, bir başka “şey” benim yerime bunları düşünüyor, yapıyor ve beğendiği sonucu bana bildiriyor.

Ütopik bir gelecekten bahsetmiyorum. Tüm bunlar şu anda yaşanıyor ve devrimsel teknolojiler daha birçok şeyi değiştirmeye, yıkmaya, parçalamaya ama daha da önemlisi yeni şeyler inşaa etmeye geliyor. Burada bizlerin, sizlerin alması gereken önemli bir karar, atması gereken hızlı bir adım var. Bu yıkıcı teknolojilerin işimizi, hayatımızı ve sosyal dünyamızı nasıl değiştirdiğine şahitlik mi edeceğiz, yoksa bu değişimin öncülerinden biri olup yenilikçi dünyayı inşaa edenlerden biri mi olacağız. Çünkü emin olun bundan sonra Uber’i yasaklamak, Booking.com’a erişimi durdurmak kadar kolay olmayacak işimiz. Çok daha fazlası geliyor ve bu işin bir parçası olmazsak, varlığımızı idame ettirdiğimiz değerlerin bile tek tek yıkıldıklarına şahit olacağız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019