Yörüngeye dönüyoruz

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Türkiye varlıkları uzun bir aradan sonra dünyanın yörüngesine geri döndü. Gelişmekte olan piyasalara  yönelik risk iştahındaki düzelme ve ekonomi yönetiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde Londra’da yatırımcılarla buluşarak güven tazeleyeceği mesajı üzerine Türkiye varlıkları uzun bir aradan sonra yeniden  gelişmekte olan piyasalardaki yükselişe katılmaya başladı.

Küresel risk iştahında ABD kaynaklı bir toparlanma görülüyor. S&P 500 haftalık %2.4 kazançla mart ayından beri en hızlı çıkışını yaşıyor. Beklentilerin gerisinde kalan ABD enflasyonu ile gerileyen dolar ve yüzde 3 seviyesini geçemeyen 10 yıllık tahvil faizleri Wall Street’ten başlayarak dünya piyasalarına yayılan bir iyimserlik dalgasını besliyor. Arz kökenli endişelerle 80 dolara yaklaşan Brent petrol piyasalardaki iyimserliği bozamadı.

Türkiye piyasaları uzun bir aradan sonra yeniden dünyanın yörüngesine girdi. Ekonomi yönetiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde Londra’da yatırımcılarla buluşarak güven tazeleyeceği mesajı üzerine Türk lirası, Borsa İstanbul ve DİBS'ler en iyi performans gösteren gelişmekte olan ülke varlıkları oldu. Taban fiyatın yüzde 20 aşağı çekilerek de olsa büyük bir hisse senedi arzının tamamlanabilmesi  hayatın normale dönmeye başladığını gösteriyor.

Piyasalardaki yükseliş kalıcı bir geri dönüşün işareti mi, yoksa geçici bir tepki alışından mı ibaret? Bu sorunun cevabını vermek için öncelikle küresel dinamiklere yakından bakalım. Geçen hafta piyasalarda yaşanan toparlanmayı tetikleyen beklentilerden düşük gelen ABD enflasyonuna paralel dolarda ve 10 yıllık ABD tahvil faizlerinde  yaşanan gerilemeydi.

Güçlü büyümeyi arkasına alan hisse senedi piyasalarında yukarı yönlü eğilimin orta vadede devam edeceğine inanıyoruz. Ancak bu yükseliş öncesine göre çok daha yüksek dalgalanmalarla birlikte yaşanacak. Hızlı ABD büyümesi eninde sonunda enflasyonu ve kısa vadeli faizleri artıracağı ve doları güçlendireceği için piyasalardaki dalga boyu yüksek olacak.

Erken seçimin yarattığı siyasi belirsizliklere rağmen Türkiye varlıkları dünyanın yörüngesinde kalıp gelişmekte olan piyasalardaki yükselişe katılabilir. Küresel sermaye için seçimleri kimin kazandığı değil kazanan başkanın hangi  politikaları uygulayacağı önemli.

Türkiye yeniden  2015 yılı benzeri bir seçim sarmalına girmediği ve yeni dönemde piyasa düşmanı politikalara sapılmadığı müddetçe dünyamın yörüngesinde kalmaya devam ederiz. Gelişmekte olan ülkeler arasında yapılan güzellik yarışmasında favori ülkeler arasında olmasak da küresel sermayeyi çekmek  için yeterince cazip oluruz.   

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019