Yüksek Hızlı Tren'in kabloları

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

Mart ayı derken, mayısa, sonra da haziran ayına ertelendi. Şimdi, Ankara- İstanbul arasına yapılan ve ana duraklarından biri de Eskişehir olan Yüksek Hızlı Tren seferlerinin başlamasını bekliyoruz. Eskişehir, coğrafi konumu itibariyle kavşak noktada, bütün bölgeleri birbirine bağlayan karayolu ve demiryolu ağının tam ortasında bulunuyor. Biz bunu düzenli olarak avantaj olarak sunarız, her yere ulaşım kolay deriz. Gelin görün ki bu avantaj, son yıllarda teknoloji çağının ve çağdaşlığın gerekleriyle örtüşmemeye başladı, dezavantaja dönüştü. Havaalanımız var ancak Türkiye’nin hiçbir yerine uçak seferleri yok. Özellikle İstanbul yönüne gitmek için demiryolunu kullanıyorduk. Eziyetsiz ve emniyetli yolculuk olanağına sahiptik. Ne zaman ki Ankara- İstanbul arası YHT projesi çalışmaları başladı, bizim de bütün keyfimiz kaçtı. Havayolu ulaşımı da olmadığından İstanbul’a gitmek ve yurtdışına çıkmak için sadece ve sadece karayoluna, otobüslere mahkum edildik. Oysaki biz, Mavi, Boğaziçi, Fatih trenlerimizden oldukça hoşnuttuk. Nostalji yaparak, yorulmadan ve emniyetlice Haydarpaşa Garı’na ulaşır, vapurla deniz sefamızı yapar, işlerimizi de hallederdik. Seyahat bizim için bir keyifti. 
Eskişehirliler bu mahkumiyetin bitmesini sabırsızlıkla beklerken, YHT’in test sürüşleri nihayet başladı. YHT, geçen hafta ilk kez Pendik’e ulaştı. Ankara’dan kalkacak ve Sincan, Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Pamukova, Arifiye, Sapanca, İzmit, Gebze’den sonra Pendik’e ulaşacak YHT, Ankara- İstanbul arasını 3 saatte kat edecek. 

YHT’in seferlere başlamasındaki gecikmenin sebebiyse oldukça ilginç. YHT hattının sinyalizasyon kabloları kesilerek sabotaj yapılıyormuş. Sapanca, Arifiye, Geyve, Pamukova ve Mekece’de kablolar çalınıyormuş. Bunu önlemek için de Sakarya’ya komanda bölüğü gönderilmiş. 4 timden oluşan komandolar, bölgeyi gece gündüz koruyacakmış. Öyle az falan değil, son iki haftada toplam 200 adet sinyalizasyon ve haberleşme kablosu çalınmış. Görevliler şimdi, çalınan kabloları yenilemek için gece gündüz çalışıyorlar. Bu ayın sonunda da seferlere başlanması öngörülüyor. Umalım ki bu kez öngörüler tutsun, biz de demiryolu ulaşımına kavuşalım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017