Altıok: En pahalı eti tüketen ülke olacağız

CHP İzmir Milletvekili Altıok, 'üretim reform paketi' bu haliyle geçerse Türkiye'nin dünyanın en pahalı etini tüketen ülkesi haline geleceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, TBMM Basın Kapısı önünde düzenlediği basın toplantısında hükümetin tarım politikalarını eleştirdi.

'Üretim reform paketi' olarak bilinen tasarıda mera alanlarına ilişkin düzenlemelere yer verildiğini hatırlatan Altıok, "İmara, betona ve ranta açık hale getirilen bu alanları korumasız bırakan, tasarının 36. maddesi kabul edilirse vatandaş değil yandaş zengin olacak, turizm baltalanacak, hayvancılık bitecek ve doğal yaşam alanları tehlikeye girecek. Eğer meralar ranta açılırsa çok kısa süre sonra Türkiye açık ara dünyanın en pahalı etini tüketen ülke haline gelecek." diye konuştu.

Türkiye'deki mera alanlarının her geçen gün azaldığını kaydeden Altıok, "Böyle giderse bir zamanlar dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biri diye tanımlanan ülkemiz, bu defa AKP iktidarının eliyle kendi kendini tüketen ülkeler arasında rekora koşacak." değerlendirmesinde bulundu.

Tartışmalı maddeler ne getiriyor?

Söz konusu tasarının tartışmalı 2. maddesi 'kamu yararı' durumunda, oluşturulacak kurul ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izni ile zeytinlik alanlarına sanayi ve maden tesisi yapılabilmesinin önünü açıyor. (Bu madde yeniden görüşülmek üzere Sanayi Komisyonuna geri çekildi)

Kamuoyunda zeytinlikler kadar yer bulmasa da tasarının 36. maddesi büyükşehirlerde yerleşim bölgeleri içerisinde kalan sanayi tesislerinin meralara taşınmasına ayrıca bu alanlara organize sanayi bölgeleri ya da serbest bölgeler inşa edilmesine imkan tanıyor.

Ayrıca tasarının 28. maddesi ağaçlandırma fonu ve orman köylüsü kalkındırma fonu için orman ürünleri satışında alıcılardan tahsil edilen yüzde 3'lük kesintinin sıfıra indirilmesinin ve 31. maddesi de Trabzon kıyılarına sağlık tesisi inşa edilebilmesinin önünü açıyor.

Zeytinlik düzenlemesinden vazgeçildiZeytinlik düzenlemesinden vazgeçildi

Karakaya: AK Parti tarımı ihmal ettiKarakaya: AK Parti tarımı ihmal etti