Bayraktar: İthalat fiyatları artırır

TZOB Başkanı Bayraktar, bazı tarım ürünlerinin ithalatı için gümrük vergisi indirimine gidilmesini eleştirdi. Bayraktar, "İthalat kısa vadede belki bir miktar fiyatları düşürür ama tarımsal üretime de büyük darbe vurur. Fiyatlar daha sonra yeniden yükselir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, canlı hayvan, karkas et, buğday, arpa ve mısır ithalatı için  gümrük vergilerinde indirime gidilmesi üzerine buğday ve arpada piyasanın durduğunu belirterek, "Dışarıdan giren bir mal yok. Vergileri düşüreceğim demeniz, bu söylem dahi yetti. O kadar zamansız bir söylem oldu ki şu an tüccar piyasaya girmiyor, üretici tedirgin ve bazı bölgelerde şu an alım satım durdu." dedi.

"İthalat işin en kolay tarafıdır. Geçici bir çözümdür" diyen Bayraktar, "İthalat kısa vadede belki bir miktar fiyatları düşürür ama tarımsal üretime de büyük darbe vurur. Fiyatlar daha sonra yeniden yükselir." ifadelerini kullandı.

Haziranda en çok karpuz ucuzladı

Öte yandan TZOB tarafından ramazan dönemi ve haziran ayına ilişkin gıda ürünleri fiyat değişimleri de açıklandı.

Buna göre ramazanda, market fiyatı en çok artan ürün yüzde 23,46 ile salatalık; en çok düşen ürün ise yüzde 46,77 ile kiraz oldu.

Haziranda ise market fiyatlarında en çok yükseliş yüzde 26,21 ile kuru soğanda, en fazla düşüş ise yüzde 33,12 ile karpuzda görüldü.

Elmada üretici-market fiyat farkı yüzde 546

Söz konusu dönemde üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 546,77 ile en fazla elmada görüldü.

Buna göre, üreticide 67 kuruş olan elma markette 4 lira 33 kuruştan alıcı buldu.

Zeybekci: Ette fiyat düşüşü temmuzda yansırZeybekci: Ette fiyat düşüşü temmuzda yansır

Çelik: Bir kefede üretici, diğerinde tüketici varÇelik: Bir kefede üretici, diğerinde tüketici var