Dünyanın en büyük jeneratör fabrikasını açtı

2007 yılından bu yana Çin'in Çangcou şehrinde jeneratör üretimi yapan Aksa'nın yeni fabrikası, yılda 24 bin parça üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük jeneratör fabrikası oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ÇANGCOU - Kazancı Holding bünyesindeki Aksa Jeneratör, Çin'in doğusundaki Ciangsu eyaletinin Çangcou şehrinde dünyanın en büyük üretim kapasiteli jeneratör fabrikasının açılışını yaptı.
Açılış törenine Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ve Çinli yetkililer de katıldı.

2007 yılından bu yana Çangcou'da jeneratör üretimi yapan Aksa'nın yeni fabrikası, yılda 24 bin parça üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük jeneratör fabrikası oldu.

400 üretici firmanın bulunduğu 1,5 milyar dolarlık Çin jeneratör pazarında 2008 yılından bu yana senelik ortalama 110 milyon dolarlık ihracat yapan firma'nın Çin'deki yeni fabrikası 100 bin metrekarelik alan üzerine kuruluyor.

Aynı zamanda Çin'den en çok jenenatör ihracatı yapan Kazancı Holding bünyesindeki Aksa Jeneratör'ün yeni açtığı fabrikada 350 kişi çalışacak.

"Ana üretim merkezlerinden biri olacak"

Açılış töreninde konuşma yapan Aksa Jeneratör Yönetim Kurulu Başkanı Necati Baykal "Çinde yeni açılan fabrikanın kendileri için dünyadaki ana üretim merkezlerinden biri olacağını" belirterek, "Çin ekonomisi, uzun yıllardır hızlı ve istikrarlı bir şekilde büyümekle kalmayıp, teknolojik gelişmeleri ile de dünyanın en önemli ülkesi halide geldi. Söz konusu olumlu gelişmeler ile Çin'in gelecekte dünya ekonomisine yön vereceğine inanıyoruz" diye konuştu.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş ise konuşmasında, "Son 10 yıldaki hızlı gelişmeler ile Türkiye enerji sektörünün, Türkiye ekonomisinin gelişmesinde lokomotif işlevi görmeye başladığına" dikkati çekerek, "Çin'de bir Türk şirketi tarafından dünyanın en büyük jeneratör üretim kapasitesine sahip fabrikasının kurulmuş olması, ülkemiz ve enerji sektörümüzün ne kadar geliştiğinin çok somut bir göstergesi" ifadelerini kullandı.
Çangcou ziyaretinin ardından Pekin'e giderek Çinli girişimcilerle Türkiye'deki yatırım olanaklarına ilişkin temaslarda bulunacağını da söyleyen Köktaş, "Türk-Çin ortaklığında ülkemizde kurulacak dev bir kömür santrali yatırımı için imza atacaklarını" sözlerine ekledi.

Açılışın ardından Aksa yöneticileri, davetli ve basın mensuplarına fabrikayı gezdirerek bilgi verdi.

Dünyanın en büyük ilk beş Jeneratör üreticisinden biri olan Aksa'nın bu yılın sonunda ABD'de de bir fabrika açacağı belirtildi.

Çin'deki en büyük Türk yatırımcıları arasında Aksa Jeneratör'ün yanı sıra Türk Hava Yolları ve Beko da bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir