Tema Group’tan 18 milyon dolarlık ihracat

Yapı malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren Tema Group, geçtiğimiz yıl 18 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI 

İSTANBUL - Yenilikçi ürünleriyle yapı malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren Tema Group 30 ülkeye ihracat yapıyor. İhracatının yüzde 70’i Avrupa'ya gerçekleştiren şirket, geçen yıl 18 milyon dolarlık ihracat yaptı. 

İngiltere, Hollanda, Belçika, Fransa gibi daha çok Batı Avrupa’daki ülkelere ihracat yaptıklarını kaydeden Tema Group Genel Koordinatörü Oğuz Odabaşı, büyük bölümü Almanya’ya olmak üzere Batı Avrupa’ya yılda ortalama 300 bin adet civarında rezervuar sattıklarını belirtti. Doğu ülkelerini de ihmal etmediklerini ve Hindistan’a da sattıklarını bildiren Odabaşı, şunları söyledi: “Yurtdışında Tema Yunanistan ve Tema Ukrayna olarak iki ayrı şubelerimiz var. Ayrıca Tema Group şirketlerinden Siak A.Ş ile Monaco merkezli yatırım fonunun yüzde 50-50 ortaklığında kurulan Siamp S.A. 40 yıllık üretim geçmişine sahip. Siamp S.A şirketinin Vietnam ve Hindistan’da üretim tesisleri, Çin, Rusya İngiltere’de ve Brezilya’da satış şubeleri bulunuyor. Yılda 450 bin adet gömme rezervuar, 350 bin adet plastik ve asma rezervuar, 2.2 milyon adet PP klozet kapağı, 1 milyon adet termoplast klozet kapağı ile 2 milyon adet iç takım üretim kapasitesiyle sektöründe öncü konumda.” 2013 yılında yeniden yapılanma çalışmalarına başlayan Tema 2014’te bu çalışmaların olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını bildiren Odabaşı, stok gücü, sevkiyat hızı, işletim sistemi çalışmalarıyla verimli bir yıl geçirdiklerini ve cirolarının yüzde 6 arttığını belirtti. Her yıl yüzde 5 büyüdüklerini kaydeden Odabaşı, “2015 yılının ilk yarısının sancılı geçeceğini öngörmemize rağmen bizim için beklentimizin üstünde gerçekleşti. Pazarın daralması ve siyasi belirsizliklere rağmen 2014’le neredeyse aynı büyüme sağlandı” dedi. Yenilenme ve yatırım planlarının hep gündemlerinde olduğunu belirten Odabaşı, “Paslanmaz çelikten yüksek adette banyo aksesuarı üretim yatırımı için planlamamız tamamlandı. Üretim tesisi için gerekli kalıp, makina, teçhisat hazırlandı. Bu yatırımın toplam 500 bin dolar olacak” diye konuştu. 

Bedensel engelliler için özel ürün grupları geliştirdiklerini dile getiren Odabaşı, “Tema Banyo’nun ilkleri arasında Türkiye’de ilk kez TSE- 823 rezervuar iç takım standart onay belgesinin alınması ve ilk 3-6 litre kademeli boşaltma sisteminin üretimi de bulunuyor” dedi.

GÜNEŞE 2 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPIYOR

Son yılların yükselen sektörü ‘güneş enerjisi’ne yatırım yapan şirket, Niğde’de yaklaşık 20 bin m2 alan üzerine kurulacak bir güneş enerjisi santralını hayata geçirmeye hazırlıyor. Tema Banyo, yılda 1.6 milyon kw/ saat enerji üretmeyi hedefliyor. Enerji sektöründeki ilk yatırımını Tunçmatik ile işbirliği yaparak gerçekleştirecek olan Tema Banyo’nun güneş enerjisi santralı sayesinde yılda 700 tonluk karbon emisyonu da engellenmiş olacak. Tema Grup bünyesinde Tema Enerji isimiyle Niğde’de yer alan lisanssız 1 megavat güneş enerjisi yatırımı, 2015 sonu itibarıyla üretime başlayacak. Bu yıl yatırım planları arasında enerji sektörü önemli bir paya sahip olduğunu belirten Odabaşı, Niğde’deki santral bu planın ilk adımı olacağını ve yatırım için Enerji Bakanlığı’ndan izin aldıklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir