İş dünyası 21 Mart’tan sonra Twitter’a İngiliz kaldı!

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

Hepimizin bildiği üzere 21 Mart’a girerken, saatler gece yarısını gösterdiğinde Twitter’a erişim engellendi. Yasak gerek Türkiye’de gerek yurtdışında büyük yankı getirdi. Buraya kadar hepimizin bildiği bir süreç. 

Peki iş dünyasında neler oldu? İlk tepkileri bir yana bırakıyorum, sıkı sosyal medya takipçisi işadamları, düzenli olarak şirketlerinin duyurumunu yapanlar şimdi ne yapıyor? 

21 Mart günü hemen hemen bütün işadamları Twiter’ın önündeki engeli kaldırarak, erişim sağladı. Uludağ Ekonomi Zirvesi’ndeki pratikten de hatırlayacağımız üzere hem iş dünyası hem de gazeteciler kısa bir süre de Twiter’a girdi. Ancak sonraki günlerde yapılan sert açıklamalar ile geri adım atan çok oldu. Ünlü işadamlarından bazıları attıkları tweetleri ertesi gün sildiler, bazıları ise sonraki günlerde girmemeyi tercih ettiler. Ancak uluslararası çalışan iş alemi temsilcileri, gündelik işlerinden, ödül törenlerinden tweet atmaya devam ettiler. Dün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek’in dediği gibi “Bu sanal alemi boş bırakmaya gelmez” diye düşünen çok oldu. İş dünyasından başlayalım. İstanbul’dan tweet atan ülkemizin en büyük havayolu şirketi ayın 20’sinden beri Türkçe tweet atmıyor. Ama yarısı yabancılardan oluşan 415 bin 713 takipçili İngilizce versiyonunda tweet atmaya devam ediyor. Bunun gibi İngilizce tweet atan firmalar, aynen tweetlerine devam ettiler. Devletin ajansının bazı servisleri de Twitter üzerinden halen haber geçiyorlar. 

Resmi Gazete ben bu satırları yazarken en son tweet’ini 23 Mart’ta atmış gözüküyordu. İş dünyasının eğilimlerine baktığımızdaysa, TÜSİAD’ın zaten son tweetini 14 Mart’ta attığını görüyoruz. 

Anadolu iş dünyasında ise durum biraz farklı. İş insanları genel itibariyle yasağın ilk günü Anadolu’dan tweet attılar. Ancak ikinci gün Google DNS’lerin de yasaklanması ile yine Twiter’a girip sadece seyirci olarak takip ettiklerini söyleyenler oldu. Yasağın ilk günü Bursa TSO Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Ekonomi Zirvesi nedeniyle bir açılış tweeti attı. Daha sonra 2 tweeti retweetledi. Yani takip ettiği kişilerden beğendiği tweetleri kendi takipçileri ile paylaştı bunlardan sonuncusu ise 21 Mart’ta @SpaceAstronomer’ın uzaydan geçtiği bir selfie… 

TÜSİAD’ın önemli isimlerinden bir işkadını da yeni yüklemeler ile yasağın aşılmasına değinerek, ‘Tweeter gençliği ile nasıl baş edilecek ben bilmiyorum’ dedi. 

ODALAR DUYURULARA DEVAM EDİYOR 

21 Mart’ta yasağın büyük ses getirdiği saatlerde ise Ege Bölgesi Sanayi Odası, eski bakan şimdi AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Binali Yıldırım’ı ağırlıyordu. Kürsüden EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “İnsanların haberleşme hakkının ellerinden alınması 2023 hedefl erine uymuyor” dedi. Ayrıca odanın 130 meclis üyesinin büyük bölümünün sessiz bir şekilde tepkisini gösterip toplantıya katılmadığı da söyleniyor. Bu arada bazı kalkınma ajansları ile ticaret ve sanayi odaları da yaptıkları etkinlikleri Twiter’dan ilan etmeye devam ettiler. Bir iş dünyası temsilcisinin söylediği gibi sosyal medya; yaşamı hızlandırıyor bir taraftan da bağımlılık yapıyor. Hatta kısa okuma alışkanlığı geliştiriyor ve dikkat süremizi kısaltıyor. Henüz bir alternatifi olmadığı için de vazgeçilmez gözüküyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar