Bir yanda KOBİ Strateji Eylem Planı, bir yanda dertli KOBİ’ler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

2015-2018 yıllarını kapsayan KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı Yüksek Planlama Kurulu'nca kabul edilip Resmi Gazetede yayımlandı. Plandan Ekonomi Bakanlığı, Kosgeb, Kalkınma Ajansları gibi kuruluşlar sorumlu kılındı. 

Arkadaşımız Özüm Örs’ün haberine göre, bu planla KOBİ’lerin uluslararası alanda rekabetçiliğinin artırılması amaçlanıyor. Buna uygun olarak KOBİ’lerin uluslararasılaşmalarına yönelik bir destek programı hazırlanıyor. 

Bunun için bir yandan KOBİ’lerin rekabet güçlerini artırmaları için kurumsallaşmaları, verimliliklerini artırmaları ve ürünlerini markalaştırmaları, ortak iş yapma ve proje kültürü geliştirmelerine destek verilerek büyümelerini sağlayacak projeler hayata sokulacak. 

Bir yandan da KOBİ’lerin ihracat kapasitelerini artırabilmeleri için ihracatçı KOBİ’lere pazara ulaşım ve pazar çeşitliliğinin artırılması, ihracatta sürekliliğin sağlanması desteklenecek. KOBİ’lerin ihraç ürünlerinde orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payının artırılmasına öncelikli destek verilecek. 

Bunun için iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitelerinin geliştirilmesi için destek çalışmaları ve teşvikler hayata geçirilecek. 

Özüm Örs’ün haberine göre KOBİ’lerin ihraç ürünlerindeki payları yüzde 59.2, ithal ürünlerindeki payları ise yüzde 39.9. Buna göre, 157 milyarlık ihracatımızın içerisinde KOBİ’lerimizin ürünleri yaklaşık 92 milyar dolarlık yer tutuyor. 10. Kalkınma Planı'na göre KOBİ’lerin ihracatının 150 milyar dolara çıkması hedefleniyor. O dönemin ihracat hedefi ise 277 milyar dolar. Buna göre KOBİ’lerin ihracat içindeki yüzde 37.7’lik paylarının 2018 yılında yüzde 54’e yükseltilmesi hedefleniyor. Buna bağlı olarak da 2015-2018 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanıp yayımlanmış durumda. 

Bu planda KOBİ’lerin alacaklarının ödenmesine bağlı olarak ortaya çıkacak kayıpların tazmini için bir sigorta kurumunun hayata geçeceği de belirtiliyor. 

Arkadaşımız İbrahim Ekinci’nin haberinden böyle bir sistem olmadığı için Libya’dan alacaklı 100 kadar çoğu İSTOÇ’lu KOBİ’nin 300- 500’er bin dolarlık alacaklarını alamadıkları için batma noktasında olduklarını öğreniyoruz. Libya peşin olan bu ticarette önce “vesait sistemini” getirerek değişiklik yapmış, daha sonra bu sistemi de değiştirerek kayıtdışılığı önlemek için, “Akreditif” sistemine geçmiş. Ama alacaklı KOBİ’ler Libya bankalarından alacaklarını tahsil edemez duruma gelmişler. Özellikle İSTOÇ piyasasından mal gönderen firmalar, mallarını alıp bankalara ödeme yapan Libyalı tücarların paralarını bankaların kendilerine göndermediğinden yakınıyorlar. Ekonomi Bakanlığı'nda kurulan Libya Masası'nın müteahhitlerin alacaklarında olduğu gibi kendi sorunlarına da sahip çıkmasını istiyorlar. DEİK Türk Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla konuyu takip ettiklerini, Libya’daki iki Hükümetin yaptıkları 41 milyarlık dolarlık bütçe de borçlarla ilgili ödenek bulunmadığını belirtiyor. 

Bu da alacaklı KOBİ’lerin zordaki durumlarını anlatan yakınmalarında ne kadar haklı olduklarını gösteriyor. Bir yandan Libya masası girişimlerde bulunurken, bir yandan da KOBİ geçikmiş alacak sigortasının bir an önce kurulmasının gerekliliğini ortaya koyuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar