Şanlıurfa TSO Başkanı İbrahim Halil Peltek’ten değerlendirme

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Barış Pınarı Harekatı’nın gelişmelerini en sıcak yaşayan, Şanlıurfa’nın TSO Başkanı İbrahim Halil Peltek’le görüşerek bölge iş insanlarının ve çiftçilerinin durumları ile bilgi almak istedim. “Barış Pınarı Harekatı bölgemiz ekonomisinden daha önemli bir konuyu barındırıyor. Sınırımızda terör koridorunu bertaraf etmek adına yapılan harekat bölgemizdeki her kesimin desteğini almış durumda” dedi.

Peltek, “Suriye’de uzun zamandır yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle ihracat neredeyse yok denecek seviyeye inmişti. Bu nedenle Barış Pınarı Harekatı nedeniyle yeni bir ekonomik kaybın olması söz konusu değil. Sınırımızın sıfır noktasında bulunan ilçelerimizde yaşanan elim olayla tabiki de burada yaşayan ticaret erbaplarını etkilemiş durumdadır. Ancak sınır hattında bulunan ticaret erbabıyla konuştuğumuzda ‘ülkenin içinde bulunduğu koşulları görünce bizim ticari kaybımız söz konusu bile olamaz, ülkemiz için bedel ödemek gerekiyorsa biz hazırız’ açıklamalarında bulunuyorlar” açıklamasını yaptı.

Bölge esnafının bu olumlu yaklaşımına karşın hükumetten beklentileri olduğunu da açıklayan Peltek, “Ancak sınır bölgelerinde bulunan işletmelere yönelik, yaşanan mücbir sebepten dolayı SGK, Maliye ve banka kredi ödemelerinin ertelenmesi, bölgede büyük bir alanda yürütülen çiftçilik faaliyetlerinin de göz önüne alınarak, çiftçilere gereken desteğin verilmesi yerinde olacaktır” diyerek iş insanlarının ve çiftçilerin beklentilerini dile getirdi.

Peltek, Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerine sınır ötesinden havan atışlarıyla yapılan saldırılar nedeniyle bu ilçe halkından bir bölümünün kent merkezine ve güvenli bölgelere gittiğini aynı şekilde sınıra yakın köylerdeki çiftçilerinde tarlalarına gidemedikleri bilgisini o ilçelerdeki odalarının üyelerinin bildirdiğini, Buna bağlı olarak tespitler yaptıklarını ve taleplerini yetkililere duyurmak için çalıştıklarını açıkladı.

Peltek, beklentilerinin bir an önce sınır güvenliğinin sağlanarak, bölgeye barış ve huzurun gelmesi olduğunun altını çizdi.

Şanlıurfa Ticaret Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek’in bölge ekonomisi ile ilgili verdiği bilgiler ile esnaf ve çiftçiler adına beklentileri özetle böyle.

Birinci sayfa özeti: Şanlıurfa TSO Başkanı İbrahim Halil Peltek’ten bölgedeki ekonomik durumla ilgili bilgiler aldım ve isteklerini öğrenerek paylaşmak istedim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar