Fıratın doğusu ve batısı için önemli tarih: 22 Ekim

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

22 Ekim bir yandan dolacak 120 saatlik sürede ABD’nin Fırat’ın Doğusu için verdiği özü hayata geçirip geçirmemesi açısından önemli. Bir yandan da Fırat’ın batısında ABD’nin terkettiği alanlara giren Suriye Rejimi’nin bölgeyi terörden arındırması için Soçi buluşmasında Putin’in vereceği garanti açısından önem taşıyor. Ama bunların bir ilk adım olduğu unutulmamalıdır.
Barış Pınarı Harekatına Amerika ile anlaşma sonunda 17 Ekim günü 120 saat süre ile verilen ara, bugün saat 22’de doluyor. Bu 120 saatlik süre içerisinde Amerika, Fırat’ın doğusunda Akçakale /Ceylanpınar arasındaki 120 kilometrelik alanda 32 kilometre derinlikten PYD/PKK militanlarının silahları ile birlikte çıkarılmalarını taahhüt etmişti. O nedenle 22 Ekim Fırat’ın doğusu için önemli tarih…

Aynı şekilde bugün Soçi’deki Erdoğan-Putin görüşmesi de Fırat’ın batısından Mümbiç ve Kobani’nin PYD ve PKK’dan temizlenmesi açısından önemli bir görüşme olacak ve bu kez Fırat’ın batısı için de 22 Ekim önemli bir tarih…

Amerikalıların alelacele bölgeyi boşaltmalarının ardından Türkiye ve Suriye Milli Ordusu’nun bölgeye girmesi düşünülüyordu. Ancak, rejim güçleri bölgeye girince çatışma istenmediği için bu bölgeye harekat durduruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölge Suriye’nin kendi toprakları, girmeleri haklarıdır. Ancak, bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesi gerektir. Bu sağlanmalı” diyerek düşüncesini dile getirdi.

Bu iki alandaki gelişmeler üzerine Fırat’ın doğusunda 120 kilometrelik 32 kilometre derinlikteki alandan 120 saat içerisinde ABD’nin verdiği söze uygun olarak PYD/PKK’nın çıkarılması sonrasında hemen bölge dışına sağına ve soluna yerleştikleri konusunda haberler çıktı. Fırat’ın batısında ise terör örgütünün rejim ile anlaşarak bölgede yer aldığı iddiaları gündeme geldi.
Türkiye’den yapılan açıklamalarda ise güney sınırımızdaki 444 kilometrelik alanın tamamında 32 kilometrelik bir banttan terör güçlerinin çıkartılmasına kadar girişimlerin devam edeceğinin altı kararlılıkla çizildi. Suriye’nin toprak bütünlüğünün amaçlandığı, girilen bölgelerde kalıcı olunmayacağı, amacın “Kendi güvenliğimizi sağlamak için, kuzey Suriye’de sınırımız ötesinde terörden arındırılmış bir güvenli bölge olduğu da” vurgulandı.

Bu nedenle 22 Ekim ABD’nin sözünde durup Fırat’ın doğusunda Akçakale/Ceylanpınar arasındaki 120 kilometrelik alanda terör unsurlarını çıkararak 32 kilometre alanı temizlemeleri açısından önemli bir başlangıç adımı. Aynı şekilde Soçi’de yarın yapılacak Erdoğan/Putin görüşmesi de Fırat’ın batısında ABD’nin boşalttığı bölgelere yerleşen Suriye rejim güçlerinin o alanı terör unsurlarından temizlemesinin sağlanması açısından önemli bir diğer adım olacak.
Ama görüldüğü gibi, bunlar 22 Ekim gününde sınır güvenliğimiz açısından sadece başlangıç adımları olması açısından önem taşıyor.

Bunun ardından Suriye Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarını tamamlayarak, yeni Suriye yönetimini oluşturacak seçimlerin yapılmasını bekleyeceğiz. Doğal olarak bu arada Esat yönetimi ile doğrudan temas konusundaki girişimlerde 22 Ekim Soçi görüşmesinde de bazı gelişmeler olabileceği belirtiliyor. 22 Ekim bu açıdan da önemli bir tarih.

Bugün için söyleyebileceğimiz Barış Pınarı Harekatı ile bazı kazanımlar elde ettiğimizin görüldüğüdür. Anma bunlar sadece ilk adımlardır. 22 Ekim bu ilk adımlar açısından önemli bir tarih. 22 Ekim’de Fırat’ın doğusu ve Batısı için beklediğimiz gelişmeler bakalım nasıl sonuçlanacak. Ama bunların sınır ötesi güvenliğimiz ve amaçladığımız Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bölgeye barış gelmesi açısından bir ilk adım olduğunu unutmamalıyız. Daha barış yolunda atacağımız çok adım ve çok uzun bir yolumuz var. Bu yolda milli birlik içerisinde olmalıyız…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar