96 yıl önce bugün ulusal birliğimiz için Cumhuriyet ilan edildi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Kurtuluş Savaşı sonrası yıkılmış, harap bir ülke ve yoksul bir halk söz konusuyken, önce 23 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi Hükümeti kuruldu. 24 Temmuz 1923’te Lozan Antlaşması imzalandı. 29 Ekim 1923’te ise TBMM’de ülkenin yönetim şeklinin Cumhuriyet olduğunu ele alan önerge kabul edilerek birlik içinde Cumhuriyet coşku ile ilan edildi. Bugün Cumhuriyetimiz 96 yaşına basıyor.

1923 yılında ilan edilen Cumhuriyet’le birlikte ülkemizde devrimler birbirini izledi. Yeni ve modern bir yapı ve yönetim biçimi ortaya konurken, ülkenin gelişmesi yolunda adımlar atıldı. Cumhuriyet’in ilanının bize bıraktığı en önemli miras “Millet olma yolunda” birlik içinde hareket ederek, Cumhuriyetin devrimlerine ve değerlerine sahip çıkmaktır.

Bugün de en çok ihtiyacımız olan konu bu birlikteliğimizi korumaktır. Suriye’de 2011 sonrası yaşadıklarımız/yaşamaya devam ettiklerimiz ülke içinde siyasilerin farklılıklarını koruyarak, dışarıya karşı bu birlikteliği/yekvücut olmalarını gerektirdi. Gerektiriyor…

Suriye’de sınırımızın hemen ötesindeki çatışmalardan doğan, bize dönük terör saldırılarına yol açan olaylar, son girişimlerimiz ve Barış Pınarı Harekatı ile biraz durulmuş olsa da, bölgede süper güçlerin hakimiyet mücadelesinin daha uzun yıllar süreceği yorumları yapılıyor. Suriye’nin yeni Anayasa çalışmasının sonuçlarının ne olacağı, bizim talep ettiğimiz, “Suriye’nin toprak bütünlüğünün oluşmasına” ne kadar hizmet edeceği henüz belirlenmiş durumda değil. Bölgemizde belirsizlikler kol geziyor. Uzun sürede bölgenin durulmayacağı yorumları birbirini izliyor. Böyle bir ortamda, bize düşen birliktelik içerisinde olanı biteni sükûnetle izlemek, gerektiğinde Barış Pınarı Harekâtında olduğu gibi ülke birliği içinde kararlı bir şekilde, müdahalede bulunarak sonuç almaktır.

Cumhuriyetimizin 96 yıllık gelişmesi ve mirası bunu gerektirmektedir. Cumhuriyet bayramınız ülkemiz için kutlu olsun. Bütün siyasi partilerimiz bu zorlu dönemde Milli birliğimizi korumak ve dışa karşı tek güç olduğumuzu göstermek durumundadır. Siyasiler ülke içindeki sorunların çözümünde farklı düşünseler de, dış sorunlar karşısında birlikteliklerini göstermelidirler. Cumhuriyetin 96. yılında siyasilerimize düşen görev budur…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar