Suriye petrolü Trump’ın zararını karşılar mı?

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Trump 3 trilyon dolar harcadığımız “Suriye’den tamamen çıkıyoruz” dedikten sonra, ABD’nin müesses nizamının eleştirileri karşısında, “Suriye’nin petrol alanlarını PYD/ YPG ile kontrol altında tutacağız” bahanesiyle bölgede kalmayı sürdürüyor.

Trump, Suriye’de bugüne kadar ABD’nin zararının 3 trilyon dolar olduğunu belirterek Suriye Demokratik Güçleriyle birlikte Deyrizor’daki petrol sahasını kontrol altında tutacaklarını ve petrol gelirine sahip olacaklarını söylüyor. Ama bu petrol gelirinin ABD’nin terör örgütlerine verdiği binlerce TIR’lık silah ve mühimmatın parasını geri ödemeye hiçbir şekilde yetemeyeceği ortada. Trump’ın 3 trilyon dolarını geri almak için petrol bölgesini kontrol altında tutacağı iddiası sadece “Çıktığını açıkladığı” Suriye’de kalmasının bir bahanesi olabilir. Suriye’nin petrolü Trump’ı hiçbir zaman doyurmaz. 3 trilyon dolarlık harcamasını geri alması da bu gelirle yüzlerce yılı alır.

Euro news, OPEC ve Amerikan Enerji Birliği, Suriye’nin petrolleri konusunda bilgiler veriyorlar. OPEC’e göre Suriye OPEC listesinde 34. sırada çok gerilerde yer alıyor. Amerikan Enerji Birliği, Suriye’de 20 petrol sahasında 2010 yılında günlük 380 bin varil petrol üretilirken, 2011 sonrası bunun giderek azaldığını, 2012 yılında 151 bin varile, 2013’te 45 bin varile gerilediğini belirtiyor. OPEC 2018’de 16 bin varile düşen günlük üretimin 30 dolar fiyatla satılarak 420 bin dolar günlük, yıllık 378 milyon dolar gelir elde edildiğini, bunun yüzde 80’ini Suriye Demokratik Güçleri de denilen PYD/YPG ele geçirdiğini belirtiyor. 20 petrol sahasından 11’i son yıllarda PYD/ YPG’ni kontrolünde. Trump, bundan sonra da bölgeyi onlarla kontrol edeceklerini belirtiyor. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise yaptığı açıklamada petrol sahalarını kontrolle elde edecekleri geliri onlarla paylaşacaklarını açıklıyor.

Trump’ın “3 trilyon dolarlık zararımızı karşılama için Suriye petrol bölgesinin kontrolünü bırakmayacağız” açıklaması üzerine petrol konusunda uzman dostum Necdet Pamir’e “Bu kontrol ettikleri alandan elde ettikleri gelirle Trump bu zararını karşılar mı?” sorusunu sordum. “Oradan karşılaması imkansız. Irak’ı kontrole alarak belki karşılayabilir” yanıtını aldım.

Bu da gösteriyor ki, Suriye’de terör örgütlerine verdikleri binlerce TIR silah ve mühimmat nedeniyle 3 trilyon dolar zarara uğradıklarını belirten ABD Başkanı Trump’ın “Suriye’nin petrol sahasını kontrol altına alarak orada kalması” ancak, “Bahanesi” olabilir. Bu da hiçbir şekilde gerçekçi değildir…

Bu olsa olsa Suriye’nin çıkıyorum derken, yeniden bölgede kendine bir yer aramasından kaynaklanıyor. Çünkü ABD müesses nizamının kurumları, “Suriye’den tamamen çıkmanın ülkenin yararına olmadığını Trump’a da kabul ettirmiş durumdalar.”

Trump, bir ikilem içerisinde, ”Bir yandan yeniden seçilmeyi düşünerek, Bağdadi’yi öldürdüm, IŞİD’i bitirdim diyerek Suriye’den çıkmayı düşünüyor. Bir yandan da iç baskılar nedeniyle petrol bölgesinde kalacağını açıklıyor.” İkircikli bir durumda…

Ama birçok konuya bir tüccar gibi yaklaşan Trump’ın bölgede 3 trilyon dolarlık zararını Suriye petrolünün geliriyle kapatması hiçbir şekilde söz konusu değil. Bu olsa olsa iç baskılar nedeniyle bölgede kalma isteğinin bahanesi olabilir…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar