Dağ yine fare mi doğuracak?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Berkay Aytekin / Yatırım Finansman

 

Avrupa Birliği liderleri Perşembe ve Cuma günü Avrupa'nın sorunlarına çözüm üretmek için yeniden bir araya geliyorlar. Piyasalar, bu sefer "Avrupa Birliği ekonomisinin sağlıklı bir yapıya kavuşması için elimizden geleni yapacağız" sözlerinden fazlasını bekliyor. Görünen o ki; bu beklentilerin gerçekleşmesi için Alman Hükümeti'nin daha esnek bir tutum izlemesi gerekiyor. Almanya tarafında ise ne yardımların boyutu ne de zamanı konusunda gevşemeye dair bir söylem henüz bulunmuyor. Yapılan kamuoyu yoklamalarında Alman halkının ekonomik yardımların genişletilmesi veya ortak tahvil ihracı konularındaki desteğinin azaldığı görülüyor. Bu durum, Ekim 2013'teki seçimler öncesinde Şansölye Merkel ve kurmaylarının elini kolunu bağlıyor.

Liderler zirvesinden önce Çarşamba günü (bugün) düşman kardeşler Merkel ve Hollande mini bir zirve gerçekleştirecek. Bu toplantıda sıkı para politikalarının aksine büyüme odaklı politikaların yanlısı olduğunu her fırsatta dile getiren Hollande ile kemerleri gevşetmek istemeyen Merkel'in, aralarındaki buzları eritmesi ve önemli adımlar atması piyasaların en çok duymak istediği gelişmeler. Bu mini zirvede ortaya çıkacak sonuçlar, piyasaların önümüzdeki dönemde yönünü tayin edebilir. 

Merakla beklenen bir başka konu ise Yunanistan krizine karşı atılacak adımlar. Bilindiği gibi Yunanistan'da 17 Haziran seçimleri ile başa gelen koalisyon hükümeti, AB'nin talep ettiği reformların gerçekleşmesi için verilen sürenin iki sene uzatılarak 2016'ya çekilmesini, çalışan ve emekli maaşlarında kesintilerin sona ermesini ve yeni işten çıkarmaların olmamasını talep ediyor. Buna karşın ağzının içine bakılan Almanya kesinlikle taviz vermeyeceğini her fırsatta dile getiriyor. Yunanistan Başbakanı ve Maliye Bakanı'nın sağlık sorunları nedeniyle zirveye katılamayacak olmasının yanı sıra Troyka heyetinin de ziyaretini ertelemiş olmasından dolayı zirvede Yunanistan konusunda karar alınmayacağı bildirildi.

Peki, bu kadar merakla beklenen toplantıda neler ele alınacak? Mali entegrasyonu sağlamak için daha önce kararlaştırılan önlemlerin sonuca bağlanması bekleniyor. En önemli gündem maddesi olarak bankacılık birliğinin sağlanması öne çıkıyor. Para birliğini sağlamış ülkelerin mali entegrasyonu sağlayamamış olmasının acılarını uzun süredir çeken bölgede, bankaların sorunlarına daha hızlı cevap veren bir sistem kurulmasının zamanı gelmişti zaten. Bu konuda önemli kararlar çıkacaktır.

İkinci önemli başlık ise; büyüme politikaları olacak gibi duruyor. Hem Euro Bölgesi'ni bir arada tutmak isteyen, hem de bunun için hiçbir somut adım atmaya yanaşmayan Almanya'nın bu konuda gevşeyeceği ve önümüzdeki dönemde büyüme yanlısı politikaların da masaya yatırılacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda geçen haftaki mini zirvede 130 milyar Euroluk bir altyapı yatırım fonu kurulma kararı alınması bu yöndeki beklentileri güçlendiriyor. 
Üçüncü önemli başlık ise her şeye rağmen ortak tahvil ihracı olacaktır. Almanya, diğer ülkelerin borçlarını üstlenmemek için ortak tahvile yanaşmıyor şimdilik. Bu konuda bir gelişmenin olması uzak bir ihtimal gibi duruyor. 

Bakalım merakla beklenen bu toplantıda somut adımlar mı atılacak; yoksa dağ yine fare mi doğuracak?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017