Dikiz aynasına bakılarak araç kullanılabilir mi?

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Evet, sigorta sektörünün durumu aynen böyle. Geçmişten gelecek sürprizleri planlayarak önüne bakmaya çalışıyor. Geçtiğimiz haftaki yazım ile ilgili bir okurum her ne kadar gelinen durum ile ilgili şirket yöneticilerini, eksperleri ve hasar departmanı çalışanlarını suçlasa da ben önümüzdeki büyük sorunun nasıl çözüleceği ile ilgili bir şeyler yazmak istiyorum. Çünkü artık deniz bitti; sadece trafikten bu yıl 2.3 milyar TL zarar bekleniyor. Bu rakam bir çözüm bulunamazsa en az 5 milyar TL. Bu kadar zararı şirketler göğüsleyebilir mi? Çok zor. Axa CEO'su Guillaume Lejeune, "Bu parti böyle devam etmez, para basmıyoruz" diyerek artık Türkiye pazarına güvenerek gelmiş yabancı dev sigorta şirketlerinin her yıl cebinden 2-3 milyar TL para çıkarıp otomobilleri tamir edip, diğer taraftan tazminatları ödemekten rahatsız olduklarını yüksek sesle dile getirmeye başladılar. Benim de kulağıma Ankara'dan "Bunlar ne konuşuyorlar, giderlerse gitsinler, bize 4 yerli şirket yeter" denildiği ile ilgili söylentiler geliyor. Bunlar iddia ve ben de umuyorum ki doğru olmasın. 

Geriye dönük SGK, değer kaybı, hasarsızlık, pert araç KDV, bedeni hasar tazminatları ile ilgili sorunlar sektör şirketlerinin kucağında duruyor. Yenilerinin çıkmayacağını da kimse garanti edemiyor. Burada Hazine Müsteşarlığı'na görev düşüyor. Çünkü son günlerdeki icraatlarına bakınca, onların da kimyası bozulmuşa benziyor. Bu konu ayrı bir yazı konusu. Evet buna çare bulacak, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü. Bir düzenleme yapıldı ama yürürlüğe giremedi. Konu Danıştay'da ve karar bekleniliyor. Hazine'nin bir B planı var mı bilmiyorum ama şirketler çözüm bekliyor. Sektörden serzenişler bitmiyor, bir genel müdür "Geçenlerde Kadıköy metrobüs yolunda bir kaza olmuştu. Araç ters yönde gidiyor, polisten kaçıyor, sürücü alkollü ve araçta 5 kişi öldü. Trafik sigortası hangi şirkette ise büyük bir ihtimalle, vefat eden kişilerin ailesine tazminat ödenecek" dedi. Gerçekten üzücü bir durum, Allah kimsenin başına vermesin ama son durum böyle. Her şekilde 'sigortacılarda para çok ödesinler' deniliyor. Bedeni hasar sorununun çözülmesi için Hazine ne yapacaksa hemen yapmalı. Sektörün hali kalmadı, şirketleri, acenteleri, eksperleri hatta tüm sigortacılık endüstrisi kan ağlıyor 

Çözüm önerileri içerisinde örnek olarak Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, 'serbest piyasa koşullarından asla geri adım atılmamalı' diyor. Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin trafik sigortalarındaki vefat ve sakat kalma tazminat miktarının düşürülmesini öneriyor. Hazine başka bir çözüm bulamıyorsa hiç olmazsa bunu yapabilir. Trafik Kanunu mu değişmeli, başka yeni bir kanun mu çıkarılmalı bilemem. Bildiğim, Axa CEO'su Guillaume Lejeune'nin dediği gibi 'bu parti böyle devam etmez'. Dikiz aynasına bakılarak önümüze bakamayız ama önümüzde dağ gibi bir de asgari ücret yükselme maliyeti de duruyor. Yani tüm tazminatlar yeniden hesaplanacak. Allah sektörün sonunu hayır etsin. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar