“Hükümet kurulması siyasi istikrar çıpası olacaktır”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Finans Servisimizin, piyasa aktörlerine dayanarak yaptıkları haber, hükümetin bir an evvel kurulmasının beklendiğini ortaya koyuyor. Hükümetin kurulmasının siyasal istikrar çıpası oluşturacağı düşüncesini de ortaya koyuyorlar. 

Arkadaşımız Jülide Yiğittürk Gürdamar’ın haberi, piyasaların, pazar günü yapılacak seçimden sonraki öncelikli beklentilerinin bir an evvel hükümetin kurulması yönünde olduğunu gösteriyor. Piyasa aktörleri, 1 Kasım’da da 7 Haziran benzeri bir sonuç çıkmasını kuvvetli bir olasılık olarak görüyorlar. Sohbetlerde seçim sonrasında AK Parti-CHP koalisyonu üzerinde duruyorlar. Haberde, AK Parti’nin tek başına iktidarına istikrar açısından olumlu bakıldığı da belirtiliyor. Haberde yer verilen 21 Ekim tarihli İş Yatırım Raporu’nda ise AK Parti’nin tek başına iktidarının yüzde 20, koalisyon olasılığının ise yüzde 60 olduğu belirtiliyor.  Raporda, “eylül ve ekim ayında yapılan anketler ve mutsuzluk endeksi modelimiz, kasım başında yapılacak erken seçimlerin Meclis’teki parçalı yapıyı değiştirmeyeceğine işaret ediyor. Olağanüstü gelişmeler yaşanmaz ise haziranda olduğu gibi parçalı bir Meclis yapısı ile karşı karşıya kalacağız” deniliyor. 

Raporda ayrıca, bir ay içersinde tek başına ya da koalisyon hükümetinin kurulması ile Türkiye’de piyasalarda olumlu gelişmelerin yaşanacağı ve gelişmekte olan piyasalardan olumlu ayrışacağı tahminine de yer veriliyor. Bu olumlu gelişmeye dayalı olarak tahminlerde bulunan piyasa aktörleri, hükümetin kurulmasıyla BIST Endeksi’nin 90- 92 bin seviyesine yükselebileceğini, döviz kurunun yıl sonuna 275-280 seviyesine kadar kadar inebileceği, faizlerin yüzde 9 seviyesini görebileceği tahminini yapıyorlar. 

Piyasa aktörlerine göre, yaşanacak en kötü senaryo, seçimlerden sonra yeni bir seçime gidilmesi kararı. Eğer bu olasılık ortaya çıkarsa BIST’in 67 bine gerileyebileceği, dolar kuru 3.25 seviyesine yükselirken faizlerin 12’leri bulacağı tahminini yaparak, olumsuz bir tablo çiziyorlar. 

Piyasa aktörleri, seçim sonuçları ve kurulacak hükümet kadar uygulanacak yeni ekonomi politikalarını önemsediklerini belirtiyorlar. Bir an önce hükametin kurulması, ekonomi yönetiminin seçilmesi ve aksiyona geçilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. 

İş Yatırım raporunda, Hindistan ve Endonezya’nın, seçimlerden sonra reform sürecine bağlılıkları ve kararlılıklarını ortaya koymasının, emsallerinden daha iyi performans göstermelerine imkan verdiği, bunun da reform sürecinin önemini açıkça ortaya koyduğu bilgisi de yer alıyor. 

Gürdamar’ın haberinden piyasa aktörlerinin, seçimden sonra hükümetin hemen kurulup ekonomi yönetiminin yerini alması ve reform sürecinin başlamasını bekledikleri ortaya konuluyor. Bunun sağlanması ile Türkiye’nin gelişmekte olan ülke piyasalarından pozitif ayrışacağının beklenebileceğini öne sürüyüyorlar. 

Bizim finans piyasası aktörlerinin bu beklentisine katılmaktan öte bir sözümüz olamaz...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar