İki oda başkanından Yorgancılar ve Boydak’tan değerlendirmeler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ve Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, aralık ayı meclis toplantılarında yaptıkları konuşmalarda önemli değerlendirmeler yaparak önerilerini dile getirdiler. 

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin rakiplerinin, nüfus artış hızı sıfırın altında ve işsizlik oranı düşük gelişmiş ülkeler olmadığını, yüzde 5 altında bir büyümenin Türkiye’nin sorunlarını çözemeyeceğini belirtiyor. 

Yorgancılar, kıyaslanmamız gereken ülkelerin gelişmekte olan Çin, Kore, Hindistan gibi yıllık yüzde 6-7 büyümesi olan ülkeler olduğunu belirterek, koşmamız gerektiğinin altını çiziyor. Yüzde 5’in altındaki büyümenin, Türkiye’nin başta işsizlik olmak üzere kronik sorunlarını çözemeyeceğini de ifade ediyor. Yorgancılar, 2015 yılının özellikle Fed faiz artırımı kararı beklentisi nedeniyle belirsizlik yaşanan bir yıl olduğunu, aralık ayında, 10 yıl aradan sonra 0.25’lik faiz artış kararı sonrası beklentilerin karşılanmış olduğunu, piyasaların aylar süren beklenti içersinde bu durumu satın aldığı için, herhangi bir krizin söz konusu olmadığını belirtti. Fed’in kademeli artış açıklamasının bizim gibi gelişmekte olan ülke piyasalarında sakinlikle karşılandığını söyledi. 

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın, Ankara’daki toplantıda kendilerine, dörtnala, tam gaz koşmaları gerektiğini söyleyen Yorgancılar, “Türkiye’nin nüfus artışı ve işsizlik oranı göz önüne alındığında yüzde 5 büyüme oranının bile yetersiz olduğunu görüyoruz” diyerek, sahip olduğumuz genç nüfusumuza nitelik kazandırmak için eğitim sistemimizi buna uygun düzenleyip yenilemeye ihtiyacımız olduğunun altını çizdi. 

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, aralık ayı meclis toplantısı konuşmasında Türkiye’nin Anadolu’da yeni yıldız şehirler ve bu şehirlerde yeni, ulusal ve uluslararası markalar çıkarmasına ihtiyaç olduğunu belirterek, “Türkiye’nin lokomotif şehirlerini artırırsak, hızlı büyüme kaydedebiliriz” dedi. Batı’daki büyük kentlerde yüzde 3-4 gelişmeye karşılık içersinde Kayseri’nin de yer aldığı Anadolu’nun yıldız kentlerinde ise büyümenin yüzde 5-6 olduğunu ve bu kentlerde yıldız şirketlerin de ortaya çıkmasıyla Türkiye’nin 2003-2008 yılları arasında çok hızlı büyüdüğünü hatırlattı. Bu büyümede Anadolu kentlerindeki firmaların önemli payı olduğunu belirterek, “İstanbul Anadolu’suz, Anadolu İstanbul’suz olamaz” değerlendirmesini yaptı. 

Boydak, 2015 yılının kolay bir yıl olmamasına karşın, ekonominin büyüme trendinin devam ettiğini belirttikten sonra, “2016 yılında orta ve uzun vadeli reform anlayışı içersinde yola devam edilmesini bekliyoruz” dedi. 

2016 yılında Suriye barış görüşmelerinin başlaması, enerji hammadde fiyatlarında önemli yükselme beklenmemesi, geleneksel pazarımız Avrupa’da beklenen hareketliliğin yavaş yavaş başlayacak olması, Rusya ile olan sorunda yumuşama sinyalleri alınıyor olması gibi gelişmeler nedeniyle Boydak, 2016 yılından ümitli olduklarını belirterek, “Özellikle ülkemizde iç barışı da sağlayabilirsek, o konuyu da sükunete erdirirsek ülkemizin önü gerçekten açık olacaktır” değerlemesini yaptı. 

2016’nın finansal olarak kolay bir yıl olmayacağını belirten Boydak, “Ama bir toparlanma hissediyoruz. Asya Yatırım Bankası’nın Çin önderliğinde kuruluyor olması, altyapı yatırımlarına uzun vadeli kaynak sağlayacak olması önemli bir gelişme. Türkiye de bu bankaya ortak olma peşinde” diyerek “Bunun altyapı yatırımları eksikliği olan dünya için önemli olduğunu” söyledi. 

İki sanayi odası başkanının aralık ayı meclis toplantılarında yaptıkları konuşmalarda ortaya koydukları önemli gelişmeler böyleydi. Bu konuşmalar 2016 yılında iş dünyasının önemli beklentiler içinde olduklarını ve bu konulardaki önerilerini dile getireceklerini gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar