İki Sanayi odası başkanının beklentileri ve istedikleri ekonomi bakanı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü ile sohbet ederken beklentilerini ve yeni Hükümette görmek istedikleri ekonomi yöetiminden sorumlu bakandan bekledikleri özelliği sordum. “Belirli süre özel sektörde yer almış, sorunlarımızı bilen sorunların çözümünü diyalog ve katılımcı yöntemle arayan, temsil gücü yüksek, istikrarı önde tutan özelliklere sahip olmalı” dediler.

Keçeci’nin beklentisi kısaca şöyle:

“Şirketlerin mali, yönetsel ve taknik sorumllulukları ve özellikle KOBİ’lerle ilgili bilgi sahibi olması gerekir. Belirli bir süre özel sektörde iş ve deneyim sahibi olmasıda sorunları çözerken kendisine avantaj sağlayacaktır. İş dünyasıyla sorunları ele alırken sürekli diyalog içersinde katılımcılığı önde tutan özelliğe sahip olması da olumlu sonuç verecektir.” 

Memiş Kütükçü kişinin özelliklerinden çok, olması gerekenleri  açıklayarak,  beklentisini şöyle ortaya koydu:

“Türkiye’nin özellikle son 13-14 yıllık dönemde siyasal istikrarında verdiği özgüvenle ne kadar önemli işler yapıldığını hepimiz biliyoruz. Bu süreçte zaman zaman siyasal tıkanmalar, ekonomik dalgalanmalar olsa da reel sektör olarak bunları atlatmayı hep başardık. Bugün gelinen noktada yeni bir dönemin eşiğindeyiz. Bu yeni dönemde iş dünyamız için en önemli konu, istikrarın sekteye uğratılmaması ve ülkede stres üretilmemesidir. Bunun için terörle mücadele etkin bir şekilde devam etmeli ve ülke terör belasından kalıcı bir şekilde kurtulmalıdır. Bir yandan huzur ve güven ortamını güçlendirirken, diğer yandan reformlar aralıksız olarak devam etmelidir. Başta hukuk ve yargı reformu olmak üzere, yatırım teşvik reformu ve eğitim reformlarını hızla hayata geçirmeliyiz.

Ayrıca, iş dünyasının üzerindeki maliyet baskısı her geçen gün artıyor. Maliyetler, maalesef enflasyonun üzerinde artış gösteriyor. Artan maliyetler işletmelerimizin karlılığını, dolayısıyla da büyümesini frenlerken, yakın  çevremizde ve küresel ekonomide yaşananlar da ihracatımız üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Biz tüm sorunların ancak reformlarla, yeni pazarlarla ve yeni işbirlikleriyle çözülebileceğine inanıyoruz. Yeni dönemin ve yeni ekonomi yönetiminin ajandasında bunların yanı sıra üretimi önceleyen, kolay kazanca yönelen sermayeyi yeniden imalat sanayine yönlendirecek reformlar da olmalıdır diye düşünüyorum.” 

İki sanayi odası başkanının dünkü sohhbette ortaya koyduklarını size sundum. Gördüğünüz gibi yeni dönemin iki önemli sözcüğü olarak, “istikrar” ve “Reform”un altını çizdiler. Hükümette Ekonomi bakanlığında yer alacakların, iş dünyası deneyimi olan sorunlara diyalok içersinde katılımcı yöntemle sorun arayan özelliklerde olmasını beklediklerini dile getirdiler.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar