KOBİ'nin derdine çare aramak

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

KOBİ’lerin ülkemiz ekonomisindeki önemini bilerek sık sık dertlerini dile getirdiğim için, birçok KOBİ yöneticisi sorunlarını e-mail ile iletirler.

Geçen hafta içinde Pesa Şirketi Fabrika Müdürü Murat Şerbetçi, “Birçok KOBİ’nin kendileriyle birlikte yaşadığı bir sorunu dile getirip,” çözüm için yardım isteyen bir e-mail gönderdi.

Şerbetçi’ye göre sorun, 2011 yılında çıkan torba yasada yer alan “Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ve ortakların alacakları beyanı” konusundan yararlanmalarından kaynaklanmış. Kanun uyarınca yararlandıkları tutarın yüzde 3’ü oranında bir tutarı devlete ödeyip, yararlandıkları tutarı kanunen kabul edilmeyen gider olarak göstermişler. Bilançoda da bu geçmiş yıl zararı içersinde gösterilmiş. Bunun sonucunda, geçmiş yıl zararında yer aldığı için kurumlar vergisi ödememişler.

“Geçmiş yıl zararları” bölümünde yer alan tutar, torba kanunda yer alan hakkın kullanılması olmasına karşın, şirketin teknik ifl as sürecine girdiği belirtilerek,. sermaye artırımı zorunluluğuyla karşılaşmışlar. Bankalar da kredi ve teminat mektubu taleplerine olumsuz cevap vermişler. Bankalar, firmanın öz kaynaklarının negatif olduğunu , teknik ifl as sürecine girdiğini ve sermaye artırımı yapması gerektiğini bildirmişler. Bu olumsuzluğun kendilerinden değil yasadan kaynaklandığını belirten Şerbetçi, “Kanundan yararlanmış firmaların bilançolarından bu zarar kaleminin kaldırılarak sağlıklı hale getirilmesini ve mağduriyetlerinin sonlanmasını” istiyor.

Bu durumu uzman olarak Zeki Gündüz’e bildirip, çözümü sordum. Şimdi aradan çekilip onun yanıtını aktarayım:

“Öncelikle ortaya çıkan zararı, kanundan kaynaklanan zarar olarak ifade etmek doğru değil. Özünde şirket faaliyetlerinden doğan zarar. Ancak zamanında kayıtlara yansımamış bir zarar 6111 sayılı Kanun bu zararın kayıtlara ve mali tabloya yansıması için şirketlere olanak sunmuş, bu olanaktan yararlananlar da mali tablolarını düzeltmiş oluyorlar. Eğer kanunun verdiği doğru ollarak kullanılmışsa, yani gerçekten kayıtlarda yer aldığı halde gerçekte olmayan kasa veya alacak tutarı kayıtlardan çıkarılmış ve gerçek durumla kayıtlar aynı yere getirilmişse, mali tablo düzenlenmiş demektir ve düzgün mali tabloya göre borca batıklık veya teknik iflas durumu vasa bunun TTK düzenlemeleri çerçevesinde giderilmesi gerekir. Teknik ifl asta görülen şirketlerin bilançolarında yer alan kıymetlerin gerçek değerini belirleyip, teknik ifl asta olup olmadıklarını tespit etme olanağı her zaman var. Ancak, bu elbetteki KOBİ’ler için çok maliyetli.”

Benim buna ekleyebileceğim, KOBİ’ler için torba kanundan doğan bu mağduriyetin ele alınıp çözülmesidir....

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar