Konyalı ayakkabıcılar markalaşma atağında

Yıldız DOĞRUER YEMİŞ
Yıldız DOĞRUER YEMİŞ KONYA'dan yildiz.dogruer@dunya.com

Konya, birçok sektörde olduğu gibi ayakkabı imalatında da hatırı sayılır bir paya sahip. Kent, erkek ayakkabısı üretiminde İstanbul’dan sonra ikinci sırada. Ayakkabıcıların faaliyet gösterdiği Aykent Ayakkabıcılar Sitesi’nde faaliyet gösteren bin 256 firma yıllık 50 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip. 

Geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğimiz Anadolu Ayakkabıcılar Derneği (ANAYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Lamci, üyelerinin yurtdışı pazar paylarını arttırmak için çalıştıklarını, hayalinin Konya’yı ayakkabı merkezi yapmak olduğunu ifade ediyor. 

2013 yılında kurdukları ANAYDER’in hazırladığı ‘Anadolu Ayakkabısı Dünya Pazarında” başlıklı Ur-Ge projenin Ekonomi Bakanlığı tarafından kabul edildiğini belirten Lamci, “2 bin 624 bin dolarlık bu proje ile üyelerimizin markalaşma, kurumsallaşma ve yurtdışına açılma çalışmalarına katkıda bulunacağız” dedi. Halen ayakkabı yan sanayicisi ve üreticisi 24 üyeleri bulunduğunu kaydeden Lamci, Ur-Ge projesi dahilindeki firmaların mesleki ve teknik eğitim noktasında ortak çalışmalara imza atabileceklerini söyledi. Sözkonusu 3 yıllık proje tamamlanana kadara inovasyon ve Ar-Ge merkezlerini kuracaklarını vurgulayam Lamci, “Ortak bir marka yaratma düşüncemiz var. Üyelerimizin ihracat paylarını artırmaları adına ciddi pazar araştırmaları yapacağız. İhracata yoğunlaşmak ve markalaşmak bizler için çok önemli” açıklamasını yaptı. 

Deri ve tekstil sektörünün beraber hareket etmesine gerektiğini belirten Lamci, “Projemiz tamamlandığında Konya’da Deri ve Tekstil İhtisas OSB’si kurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhtisas OSB ile aynı meslek ve yan kollarını sürdürenlerin teknolojik işbirliği yapmaları sağlanacak. Ayakkabı imalatçılarının tekstil sektörü ile bütünleşmesi gerekiyor. İhtisas OSB olmanın sağlayacağı avantajları kullanan Konya ayakkabı sektörü farklı noktalara taşınacaktır” dedi. 

Bizce de Konyalı küçük ayakkabı atölyelerinin birleşerek büyük ölçekli işletmelere dönüşmesi ve markalaşması kesinliklegerekiyor. ANAYDER’in bu projesi ile ayakkabı sektörü bir nebze olsun hedefl erine yaklaşabilir ancak bir yandan da tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmesinde fayda var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar