Konya, marka fuarlara ev sahipliği yapmak istiyor

Yıldız DOĞRUER YEMİŞ
Yıldız DOĞRUER YEMİŞ KONYA'dan yildiz.dogruer@dunya.com

Fuarlar şehirlerin ticaret hayatına, sanayisine ve gelişimine katkı sağlayan, ekonomisini canlandıran organizasyonlar. Konya sahip olduğu avantajlarla fuarcılıkta adından söz ettirmek istiyor. Anadolu’nun en büyük fuar merkezi ünvanını taşıyan Konya Ticaret Odası - Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi; 66 bin metrekaresi kapalı ve 20 bin metrekaresi açık toplam 86 bin metrekarelik bir alana sahip. Fuar merkezini daha etkin kullanmak gerekiyor.

Konya’da düzenlenen fuarları düşündüğümüzde herkesin aklına tarım fuarı gelir. Tarımın merkezi, tahıl ambarı Konya dediğimiz için de ilk akla gelenin tarım fuarı olması doğaldır. Evet Konya Türkiye’nin en büyük tarım fuarına 16 yıldır ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de 70 civarında tarım fuarı düzenleniyor ve Konya Tarım fuarı alanında bir numara olmuş durumda.
16 yıldır düzenlenen bu fuara 86 bin metrekarelik alan dahi az geliyor ve sektör temsilcileri fuar alanına yeni yatırımlar yapılmasını talep ediyor. Tarım sektörü için dünya ölçeğinde bir fuar gerçekleştiriliyor. Bunun üzerine Konya Ticaret Odası sektörden gelen talepler üzerine fuar alanının büyütülmesi çalışmalarına başlamış durumda.

Tarım fuarında istenilen potansiyeli yakalayan kentte başka marka fuarlar oluşturmak adına yapılan çalışmaların da yoğunlaştığını görüyoruz. Tarım fuarı haricinde her yıl Konya’da gerçekleştirilen Makine, İnşaat-Gayrimenkul, Hayvancılık- Tohumculuk fuarlarının daha etkili sonuçlar verebilmesi için son yıllarda bu fuarların kalitesini yükseltmek adına özellikle Konya Ticaret Odası’nın ilgili sektör dernekleri ve kurumlarıyla birlikte hareket ederek daha çok gayret gösterdiğini belirtelim. Makine ve inşaat sektörüne yönelik fuarlarında her geçen gün daha iyiye gittiğini görüyoruz. Ayrıca Makine fuarının iki yılda bir KONMAK Konya olarak düzenlenecek olması bu fuarın markalaşması açısından da önemli bir adım oldu.

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, "2023 yılında Konya’yı fuarcılıkta merkez yapmayı hedefliyoruz ve bu hedefi gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" derken Konya’nın güçlü olduğu sektörlerde fuarlaşması gerektiğine dikkat çekiyor.

Konya sanayisinin sektörel çeşitlilik açısından mozaik bir yapıya sahip olduğunu düşünürsek makine, otomotiv, metal döküm, vinç, tarım makine ve aletleri, gıda, ayakkabıcılık, ofis mobilyaları, plastik-ambalaj, değirmen makineleri sektörleri şehrin önde gelen sektörleri arasında bulunuyor. Konya bu sektörlerin öncü markalarına ev sahipliği yapıyor. Konyalı firmaların şehirde düzenlenen fuarlara katılım oranlarının üst seviyelerde olduğunu söylemek gerekir. Şehirdışı ve yurtdışı katılımlar etkili bir şekilde sağlanırsa bu fuarlarda da markalaşmak mümkün.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar