Konya'ya yatırımcı iştahı artıyor

Yıldız DOĞRUER YEMİŞ
Yıldız DOĞRUER YEMİŞ KONYA'dan yildiz.dogruer@dunya.com

Girişimci ruha sahip sanayicileri ile ön plana çıkmış illerden birisidir Konya. 40 yılı aşan sanayi geçmişi ile otomotiv yan sanayi, makine ve aksamları, ayakkabıcılık, araç üstü ekipman, vinç, tarım makineleri, döküm sanayi, süt ve süt ürünleri gibi farklı bir çok sektörde adından söz ettiren markaları ve üretim tesislerini bünyesinde barındıran kent, güneş enerjisi, savunma sanayi, havacılık ve ilaç sanayi için de ciddi bir potansiyele sahip.

Konya, Marmara Bölgesi'nde sıkışmış olan sanayi üretiminin yükünü hafifletmeye aday bir konumdadır. Yeni yatırımlar için hazır sanayi bölgeleri ve genişlemeye müsait arazi yapısıyla Türkiye’nin merkezinde yer alan önemli bir lojistik merkezdir. Bu konularda alternatif iller arasında sahip olduğu avantajlarla ön plana çıkmayı başarmıştır.

Geniş bir sektörel çeşitliliğe sahip olan ilimizin farklı sanayi yatırımları için güçlü bir altyapıya var, Hal böyleyken gelişmekte olan organize sanayi bölgemize yerli ve yabancı yatırımcı ilgisinin daha da artmasını bekliyoruz doğal olarak.

Konya sanayisi birçok yabancı yatırımcıya da ev sahipliği yapıyor. 2013 yılında Algida ile bölgemize ilk yatırımını yapan Unilever, ev ve kişisel bakım ürünleri sektöründeki yatırımlarını da tamamlayarak, 350 milyon euroluk bir yatırım ile Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde bu yılın başında üretime başladı. Algida ile birlikte Unilever’in bölgemize yaptığı toplam yatırım tutarı 500 milyon euroya ulaştı. Konya’ya yapılan uluslararası yatırım tutarının birkaç yıl içerisinde 700 milyon euroya ulaşması bekleniyor.

Konya ekonomisi üretmenin, istihdam sağlamanın ve ulusal arenada rekabet etmenin mücadelesini sürdürüyor. Ar-Ge çalışmalarına, tasarıma, inovasyona ve Endüstri 4.0’a ağırlık veren firmalarımızın sayıları her geçen gün artıyor. Türkiye genelinde Ar-Ge merkezi sayısı açısından 8'inci sırada gelen Konya’da faaliyet gösteren 10 Ar-Ge merkezi bulunması sanayicilerimizin katma değeri yüksek ürünlere yöneldiğinin bir göstergesidir.

Yerli otomotiv üretimine talip kentlerden birisi olan Konya, yerli otomobile ev sahipliği yapmaya hazırdır. Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Memiş Kütükcü her platformda Konya’nın yerli otomotiv üretimine talip olduğunu ifade ediyor. Kütükcü, "Yatırımın Marmara Havzası dışında bir Anadolu kentine, Konya’ya yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda her türlü sorumluluğu üstlenmeye, her türlü desteği vermeye hazırız” ifadelerini kullanıyor.

23 milyon metrekarelik OSB'si ile Türkiye’nin en büyük 3. OSB'sine sahibiz. 7 milyon metrekareden oluşan 5. Kısım Genişleme Bölgesi için sona gelinmişken, 6. Genişleme Bölgesi için de başvurular yapılmış durumda.

Konya’ya yönelik yatırım iştahının artırılması için yerli ve yabancı yatırımcılarla daha da fazla iletişim içinde olunması gerekiyor. Yeni yatırım yapmak isteyen, yatırımını büyütmek isteyenler Konya’nın sahip olduğu avantajlardan rahatlıkla faydalanabilirler. Yatırımcılarımızı Konya’ya bekliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar