“DİRENİŞ KARATAY” filmi 9 Mart’ta izleyici ile buluşuyor

Yıldız DOĞRUER YEMİŞ
Yıldız DOĞRUER YEMİŞ KONYA'dan yildiz.dogruer@dunya.com

Konya, medeniyetlere başkentlik yapmış tarihi bir şehir. Kent sahip olduğu bu tarihi dokuyu son zamanlarda farklı faaliyetlerle yeniden ön plana çıkarmakta. Tarihi ve kültürel mirasını gelecek nesillere anlatmak ve aktarmak adına yapılan son projelerden birisi de Direniş Karatay filmi.

Selman Kayabaşı tarafından kaleme alınan “Direniş Karatay” kitabından beyaz perdeye uyarlanan film, özgün bir hikaye ile izleyiciyle buluşacak. Filmin hikayesi ve proje tasarımı yazar Selman Kayabaşı’na ait.

Filmin senaryosunu Selman Kayabaşı ve Uğur Uzunok kaleme aldı.

Dünya tarihinin en önemli savaşlarından biri olan Kösedağ Savaşı ve döneme damgasını vuran ve son Selçuklu kahramanı olarak adlandırılan devlet adamı Emir Celaleddin Karatay’ın hayatından bir kesitin özgün bir senaryo ile beyaz perdeye uyarlandığı Direniş Karatay, 9 Mart’ta ülke genelinde vizyonda olacak. Film aksiyon ve savaş sahneleri ile dikkat çekecek. Filmin çekimleri 2017 Temmuz- Ağustos aylarında Konya’da gerçekleştirildi.

Aksiyon sahneleri için özel platform kuruldu. Savaş sahnelerinde 1000’e yakın özel tasarım ok, yay, kılıç, mızrak ve kalkan kullanılan çekimler, toplam 86 bin metrekare alanda gerçekleşti. 65 bin metrekare kapalı alanda gerçekleşen stüdyo çekimleri esnasında ise savaş sahneleri için uluslararası standartta 45 kişilik dublör ekibi özel koreografileri ile görev aldı. Bu esnada sette 500 kişinin aynı anda görev alması ile de farklı bir rekora imza atılmış oldu. Direniş Karatay film platosu, aynı zamanda kurulan ilk Selçuklu platosu olma özelliğinde. Kılıçarslan Köşkü, Sultan Kapısı, Ertaş Kapısı gibi tarihi yerlerin gerçeğe yakın prototiplerinin bulunduğu platonun sokaklarında ise döneme ait kasap, manav, fırıncı, kumaşçı ve benzeri meslek sahiplerinin dükkanları bulunuyor.

Selçukluların son döneminde geçen filmin konusu ise şöyle; Alaaddin Keykubat’ın zehirlenerek öldürülmesi üzerine tahta oğlu Gıyaseddin geçer. Gıyaseddin babası gibi güçlü karaktere sahip bir devlet adamı değildir. Bu zayıfl ık Moğolların baskısını ve Selçuklu üzerindeki iştahını artırmaktadır. Fakat Moğolların unuttuğu çok önemli bir detay vardır, o da dönemin en önemli devlet adamlarından Emir Celaleddin Karatay’ın varlığıdır. Karatay tüm tecrübe ve gücü ile halkı Moğollara karşı büyük bir direnişe hazırlarken kadını, erkeği, genci ve yaşlısıyla Anadolu’nun tüm sessiz kahramanlarını yanına alacaktır. Savaş sahnelerinin güçlü bir drama ile beslendiği filmde, izleyicilere bir kahramanın verdiği bağımsızlık mücadelesi aktarılıyor.

Başrollerinde Mehmet Aslantuğ, Fikret Kuşkan, Yurdaer Okur, Burcu Özberk, Alperen Duymaz, Nefise Karatay, Bahadır Yenişehirlioğlu, Cahit Kayaoğlu, Ali Buhara Mete gibi isimlerin yer aldığı film, Selçuklu dönemine ait ilk film olma özelliğinde. Tarih dizileri ve filmlerinin yoğun olarak izlendiği bu dönemde, Direniş Karatay’ın hikayesi, oyuncuları ve savaş sahneleri ile savaş ve aksiyon filmleri arasında fark yaratacağına inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar