2017 yılına girerken

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Tuncay TURŞUCU - İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş.

Türk Varlıkları açısından zor bir yılı geride bırakıyoruz. AB’ne yönelik dağılma senaryoları, Brexit, 15 Temmuz darbe girişimi, anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi ile siyasi sahnenin yeniden ısınması, başkanlık tartışmaları, ABD seçimlerinden çıkan sürpriz sonuç ve ABD dolarındaki güçlenme gibi küresel ve yerel boyutta etkili olan pek çok badireyi yaşadık.

Türkiye’nin 2016 yılını, yaklaşık %2.4 büyüme, %7.5- 8 arasında bir enflasyon, %10.3 işsizlik ve milli hasılanın %4.2’sinde oluşacak 34- 35 milyar dolar civarında bir cari açık ile kapatacağımızı öngörüyoruz. Bunlardan enflasyon ve cari açık konusunda görünüm başarılı olarak ifade edilebilir. Uzun zamandır ilk defa, hedefe yakın bir enfl asyon ile yılı kapatacağız. Cari açıkta ise, son aylarda gerileme dursa bile %4.2-%4.5 seviyeleri, sürdürülebilir görünüyor. Bununla birlikte işsizlik ve büyüme konusunda beklentilerin gerisinde kalıyoruz. Her ikisinde de global ekonomik gelişmeler, sermaye akışlarının yavaşlaması gibi küresel faktörler etkili olurken, içeride Türkiye’ye özgü nedenlerin etkilerini görüyoruz.

2017 yılına aktardığımız konuların başında, Fed, AB ve referandum konuları geliyor. Yeni yılda, yine bol bol Fed konuşacağız. Faiz artırımlarının hızı, küresel piyasaları etkilemeye devam edecek. AB ‘de seçim yılı olurken, çıkacak sonuçlar AB’nin geleceğini masaya yatıracak. İçeride ise nisan ya da mayıs ayında beklenen başkanlık referandumu, piyasaların üzerinde baskı yaratabilir. Ancak borsa açısından ümitsiz değilim, TL’de sert değer kaybı,hisse fiyatlarının dolar bazında cazibeli bir konuma gelmesini sağladı. Diğer yandan, hükümet tarafından alınan önlemler, ilerleyen süreçte meyvesini vermeye başlayabilir. Zorunlu Bireysel Emeklilikten gelen kaynağın, bankalara mevduat olarak aktarılması banka hisselerinin güçlü kalmasını sağlayabilir. Ayrıca hisse senedi ayağında yine bireysel emeklilikten gelecek yeni fonlar da olacaktır. Bu nedenle, olağanüstü olumsuz gelişmeler oluşmaz ise 2017 yılında borsanın, verimli bir yıl geçirmesini bekliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017