Ekonominin önemli göstergelerinden fuarlar konusunda sohbet

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Fuarlar ekonominin önemli göstergesidir. Dünyada ve Türkiye’de fuarlar konusunda TÜYAP yöneticisi Bülent Ünal ile kısa bir sohbet yaptım. 2016 yılının işini doğru yapanlar açısından iyi geçtiğini, 2017’nin ilk yarısının sıkıntılı geçecek gibi göründüğünü söyledi.Şimdi sorulara verdiği yanıtlara geçelim:

Fuar mesleği ve dünya fuarcılığı için neler söylersiniz?

Fuarcılık tüm dünyada çok dağınık bir iş. Dünyada her yıl 30 binin üzerinde fuar yapılıyor. Bunlar toplamda 27 milyar dolarlık bir organizasyon olarak hesaplanıyor. Ancak, yan gelirleri stand yapımı, seyahat, konaklama, yeme içme, nakliye, gümrükleme gibi konularla birlikte kendisinin 10 misli bir katma değer yaratıyor.

Bu fuarlarda ne kadar katılımcı firma ve ziyaretçi yer alıyor?

Her yıl 4.5 milyon firma ve 260 milyondan biraz fazla ziyaretçi fuar hareketi içinde yer alıyor. Çok dağınık bir iş dedim, en büyük kuruluş İngiliz Reed Exhıbitons’un payı sadece yüzde 4. Türkiye bu pazardan kur oynamalarına bağlı olarak 400-450 milyon dolarlık pay alıyor.

Türkiye’deki fuarcılık rakamları ne durumda?

Türkiye’de her yıl 400 civarında fuar yapılıyor. 4 milyon metrekare fuar alanı satılıyor. Bunların yarıdan fazlası İstanbul’da. Bursa, Konya, İzmir, Adana, Samsun, Gaziantep pay alan diğer iller.

Türkiye’de konuyla ilgili nereden izin gerekiyor?

Fuarcılık Türkiye’de çok dağınık bir iş. Fuar mesleğini icra etmek için TOBB’dan belge almış 210 firma var. Ancak, bunların 25 kadarı önemsenir işler yapıyorlar. İstanbul, Dubai ve Moskova ile birlikte Avrasya bölgesinin üç önemli fuar merkezinden biri ve makine, hammadde, ara malları konusunda önemli fuarların yapıldığı merkezler. Birçok fuar bu coğrafyanın en büyüğü ve Avrupa’da ilk üç sırada yer alıyor.

Türkiye’de yabancı fuar şirketleri de var mı?

İngiltere’den REED, ITE, TARSUS, UBM, Almanya’dan Hannover, Frankfurt, Münih, Stutgart, Fransa” dan GL EVENTS, satın almalar ve kendi kurdukları şirketlerle Türkiye’de bulunuyorlar. Bizim 37 yılda büyük bir mcadele ile oluşturduğumuz pazardan pay alma gayretindeler.

2016 yılı fuarcılarımız için nasıl geçti?

2016 yılı benim anlatımımla işini doğru yapan firmalar açısından iyi geçti. Hedefe büyük ölçüde yaklaşılan bir yıl oldu. Olan bitenden tabii ki etkilendik; özellikle Avrupa’dan gelen ziyaretçilerde önemli azalmalar oldu. İstanbul fuarlarına 100 ülkeden katılımcı 150-160 ülkeden ziyaretçi geliyor.

2017 beklentiniz ne?

2017 yılının ilk yarısı sıkıntılı geçecek gibi. Artan terör, döviz hareketleri, siyasi çekişmeler büyük güvensizlik yaratıyor ve beklentileri olumsuz etkiliyor. Küçük firmalar büyükleri taklit ederek, bir büyüğün içersinden koparmaya çalıştıklarıyla küçük ve etkisiz fuarlar yapıp ayakta kalmaya çalışıyorlar. Bu özellikle fiyat politikaları yönünden pazarı olumsuz etkiliyor. Türkiye fiyatları, Avrupa’nın, Rusya’nın, Dubai’nin çoğu konuda yarısından az. Bu gelişmeyi yavaşlatıp, büyümeyi frenliyor.

Çözüm için ne yapılmalı?

Çözüm yerli firmaların daha da bilinçlenmesi ve kendileri için en faydalı, en doğru fuarları seçmelerinde yatıyor. Bülent Ünal’ın sektörüyle ilgili değerlendirmeleri böyle.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar