Hamdi Akın: Yeni hikayeye ihtiyacımız var

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

TÜRKONFED 20. yıl yemeğinin konuşmacısı Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, 2017 yılının 2016’dan daha iyi olabilmesi için “Türkiye’nin yeni bir hikayeye ihtiyacı olduğunu” söyledi. Akın, son 15 yıllık dönemde dünyada ve ülkemizde gelişmeleri değerlendirerek, “Türkiye ne yaptıysa komşularıyla en iyi olduğu dönemlerde yaptı” dedi.

Hamdi Akın, Akfen Holding’in bir süre önce Özelleştirme İdaresinden 400 milyon dolar vererek baraj aldığını, Mersin Limanı’na daha büyük gemilerin yanaşabilmesi için 250 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını açıkladı. Bu önemli yatırımları yapmasına karşın, başkasına yatırım tavsiyesinde bulunamayacağını belirtip, kritik bir dönemeçte olduğumuzun altını çizerek, “2017’de 2016’dan daha iyi olacak bir şey düşündüğümüzde yanıt veremiyoruz. Döviz yükseliyor, PKK terörü, Güneydoğu’daki savaş, Avrupa ile ilişkiler tırmanıyor. Bizim ‘ne iyi olacak’ sorusunun yanıtını bulmamız, iyi olacak bir şeyler yaratmamız, yeni bir hikaye yazmamız lazım”diyor.

ABD seçimlerinden sonrasını herkesin fırsat olarak görmek istediğini belirterek, “Bundan biz de bir şeyler umut etmeye çalışıyoruz. Yabancı yatırımcıyı yeni bir yatırıma ikna için zorlanıyorum” değerlendirmesini yapıyor.

Bugün Türkiye’nin önündeki açmazın Güneydoğu sorunu olduğu görüşünü savunan Hamdi Akın, “Güneydoğu önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye’nin en şanslı bölgesi olacak. Türkiye yüzde 2-3 büyürken, belki büyümede yüzde 20-25 büyüme oranlarını yakalayacak. Çok önemli teşvik ve yatırım paketleri ile devletin yapacağı altyapı yatırımlarıyla Günaydoğu’da büyük bir seferberlik başlayacak. PKK meselesi asgariye inecek, Çünkü PKK’nın konsantrasyonunu Suriye’de devlet kurmaya yönlendireceği duyumlarını alıyoruz. Kardeş kavgasının olduğu yerde yatırım yapılması özel sektör için cazip değil. Güneydoğu’da sağlanması gereken şey barıştır” diyerek, bölge için önemli bir yatırım umudunu dile getiriyor.

Şu anda ülkemizin iyi bir pazar olmasına karşın Batılı firmaların Türkiye’ye gelmeyeceğini, Ortadoğu’dan sınırlı miktarda para geldiğini, bu tek kaynağın yeterli olmadığını belirten Akın, “Avrupalı yatırımcılar yatırım için olağanüstü halin kalkmasını şart koşuyorlar, yeni bir hikaye ortaya koyarak her gittiğimiz yerde kötü konuşmak yerine pozitif olmayı kendimize görev edinmemiz lazım. Doların bu seviyede olduğu dönemde kimseye yatırım yapmasını tavsiye etmem. Ama ben yapıyorum” diyerek, iki projede 650 milyon dolarlık yatırımlarını açıklıyor.
Hamdi Akın bir yandan son yıllarda her sene yatırımcının kimyasını bozan 17-25 Aralık, seçim ve darbe girişiminin ardından “2019’a kadar seçim yok işimize gücümüze bakacağız derken, 2017’de bir referandum gelecek. Üstelik ülkenin geleceğini şekillendirecek, seçim kadar önemli bir referandum. Belki ardından yeni bir erken seçim olacak. Her sene yatırımcının kimyasını bozacak siyasi hareketler, ekonominin duraklamasına sebep oluyor. Dünyadaki yatırımcılar da bunu takip ediyor. 2010’dan sonraki bu istikrarsız tablo bizi bu hale getirdi. Avrupa bizim en büyük iş ortağımız. İş ortağı ile bu kadar bozuk olarak kim ekonomisini doğru yönetebilir. Ancak yerinde sayar ya da geri gidebilir. Avrupa ile ilişkilerimizi iyi tanımlamamız lazım. İki tarafında birbirine ihtiyacı var" değerlendirmesiyle uyarıda bulunuyor.

Son dönemde özelleştirmeden aldığı 400 milyon dolarlık baraj ve Mersin Limanı’na yaptığı 250 milyon dolarlık yatırımla, ülkemizin en önemli yatırımcıları arasında yer alan Hamdi Akın, TÜRKKONFED yemeğindeki konuşmasında bazı sorunlardan söz edip uyarılarda bulunurken, “yeni bir hikayeye” ihtiyacımız olduğunu belirtiyor. PKK’nın gelecek yıl Suriye’ye konsantre olmasının, Güneydoğu’da yüzde 20-25’lere varacak bir büyümeye fırsat verebileceğini, bu konuda teşviklerin de önemli rol oynayacağını belirtiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar